KO JE RTCG-u DOSTAVIO MONTIRANI SNIMAK? - Volim Podgoricu

KO JE RTCG-u DOSTAVIO MONTIRANI SNIMAK?

Novinar Dana Vladimir Otašević uputio je zahtjev uredništvu Radio-televizije Crne Gore od kojih je zahtijevao da kažu ko im je dostavio montirani snimak na kojem je sakrivena činjenica da ga je 3. decembra u TC Delta udario službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Mladen Mijatović.

Budući da su iz RTCG tvrdili da su njihovi stručnjaci provjerili snimak koji su objavili i utvrdili da na njemu nije bilo intervencija, pojasnili su da su postupali u najboljoj namjeri jer nijesu imali osnova da sumnjaju da se na snimku ne vidi cijeli incident.

Međutim, odmah su se pojavili snimci sa više nadzornih kamera koji jasno pokazuju da Mijatović, koji je inače privatno obezbjeđenje kontroverznog biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, novinara udara ramenom.

Zbog toga, tvrdi Otašević, iz RTCG moraju reći ko im je dostavio snimak koji je imao jasan cilj, neistinito predstavljanje situacije kada već tvrde da ga oni nijesu montirali.

“Naknadna pamet i izgovori uredništva RTCG ne umanjuju njihovu odgovornost za neetičko i neprofesionalno izvještavanje i zlu namjeru. Za to postoje brojni dokazi. Naime, prije objavljivanja snimka moj urednik Nikola Marković više puta je u javnosti saopštio da je odgledao snimak te da se na njemu vidi kako se Mijatović nakon prvog dijela napada na mene vratio i udario me ramenom. To su objavili Televizija Vijesti i „Dan“. Uredništvu RTCG to nije bilo dovoljno da provjeri snimak koji su objavili, jer na materijalu koji su emitovali nema tog dijela”, kazao je Otašević.

RTCG, dodaje, nije u čak ni pozvao ni njega ni Nikolu Markovića prije emitovanja snimka.

“Kompletni snimak koji je danas objelodanjen potvrđuje da je u pitanju očit primjer zloupotrebe Javnog servisa, a da stvar bude gora nijesu imali ni elementarne profesionalne etike da se nakon brutalne manipulacije makar izvine. Štaviše, i dalje istrajavaju u stavu koji vrijeđa i mene i cjelokupnu javnost. Zbog toga ću se za početak obratiti Komisiji za žalbe Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije kako bih zaštitio svoja prava. RTCG je zbog brutalne neistine koju je objavila dužna da kaže ko joj je dostavio snimak, jer se ne radi o izvoru već manipulatoru čiji je cilj da obmanjuje javnost. Ukoliko ure dništvo RTCG to ne učini, svima će biti jasno da ono stoji iza montiranja snimka i zloupotrebe novinarske profesije”, naveo je Otašević.

I sam službenik MUP-a Mijatović priznao je da je prilikom incidenta u Delti došlo do fizičkog kontakta između njega i Otaševića.

Mijatović se sumnjiči da je sporne prilike počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu Otaševića.

U tužilaštvu je priznao da je došlo do fizičkog kontakta koji je on izazvao, ali to nije okarakterisao kao udarac, već kao dodir.

Takođe, kazao je i da je moguće da je tokom razgovora sa Otaševićem nekoliko puta naslonio ruku na njega i dodirnuo ga, ali je tvrdio da nijednom ni je imao namjeru da ga udari.

Na objavljenom snimku jasno je da je Mijatović neprijatno gestikulirao, unoseći se Otaševiću u lice, hvatajući ga za vrat, da bi ga na kraju i udario ramenom u grudi.

Tvrde da su postupili sa dužnom pažnjom

Televizija Crne Gore i sinoć je istakla da je snimak “objavila onako kako ga je i dobila, bez ikakvih dodatnih intervencija, što je lako provjerljivo i za šta postoji više od 20 svjedoka”.

“Snimak smo objavili bez ikakvog propratnog komentara i sugestije, i bez ikakve namjere da se stvori pogrešna slika o događaju u Delti. Ponavljamo, takođe, da smo postupili sa dužnom pažnjom i da u okviru racionalne sumnje nijesmo imali razloga da vjerujemo kako snimak nije kompletan. Takođe, podsjećamo da smo istovremeno objavili i reagovanje Otaševića, u kojem se, između ostalog, navodi da postoji i snimak sa druge kamere, koji smo takođe blogovremeno objavili. Zato smatramo tendencioznim pokušaj određenih krugova da tu situaciju iskoriste za kontinuirane napade na Javni servis”, naveli su iz RTCG

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com