Uvećane naknade za novorođenu djecu, niže komunalne i administrativne takse - Volim Podgoricu

Uvećane naknade za novorođenu djecu, niže komunalne i administrativne takse

Odbornici kolašinske Skupštine opštine (SO) usvojili su nove tarife administrativnih i komunalnih taksi, usaglašene sa novim zakonom, koji reguliše tu oblast.  Nove tarife, objasnili su predlagači, uglavnom, niže su u odnosu na predhodne, „donose olakšice za građane i doprinijeće boljem poslovnom ambijentu“.

Ipak, oni  koji se vjenčavaju u Kolašinu, neće biti oslobođeni plaćanja taksi, odlučila je većina odbornika. Oslobađanje mladenaca od te vrste troškova predložio je odbornik Demokratske Crne Gore (Demokrate) Vladimir Martinović, ali ga skupštinska većina nije prihvatila. Ipak, odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) kazali su će se oni odreći naknade, koja ih sljeduje kada, kao predstavnici zakonodavne vlasti, prisustvuju vjenčanima.

Argumentujući stav da tarifni paket koji se odnosi na vjenčanja treba da ostane na predloženom nivou, predsjednik SO Milan Đukić (Grupa građana), reko je da bi vjenčanja bez tih taksi „podsjećala na ona neozbiljna u Las Vegasu“.

Njegova partijska koleginica Gospava Vujisić objasnila je da je postojanje takse neophodno zbog troškova koje matičari imaju, ukoliko se vjenčanje zakazuje, van prostorija Opštine, na posebnim mjestima, tokom vikenda ili praznika.

Nedopustivo je, tvrdi odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) Željka Vuksanović, što su predlog odluka obrazlagali službenici sekreterijata i nije bilo jasno ko je predlagač. Zbog toga, objasnila je ona, oba dokumenta su otvorila mnoga pitanja, na koja nije bilo adevatnih odgvora. Ona je zamjerila i što odbornicima nije  dostavljen sav propratni materijal, kao što je, na primjer, analiza procjene uticaja tih propisa.

Izmenu odluke o jednokratnim socijalnim davanjima odbornici su jednoglasno usvojili. Dok,  prema mišljenu vladajuće koalicije (DPS, GG, SD), ona doprinosi povećanju nataliteta, opozicija tvrdi da, iako pozitivna, ona neće zaustaviti negativni prirodini priraštaj u Kolašinu. Tim dokumentom značajno su uvećana davanja za novorođenu djecu.

„Iako je indikativno što ovakvu oduku predlažete uoči parlametarnih izbora, Demokrate će je podržati. Međutim, tradicionalno bježite od odgovornosti, jer problem je sistemski. Nećete ovim naknadama značajno popraviti stanje na devastiranom sjeveru”, rekao Martinović.

Prema riječima Katarine Puletić, odbornice Demokratskog fronta (DF), iako je povećanje naknada za novoroženu djecu pozitivno, ono neće zaustaviti odseljavanje iz Kolašina. Ulaganja bi, smatra ona, trebalo da budu obimnija i na mnogo više nivoa da bi dala očekivane razultate.

Kolašin će, prema riječima odbornika DPS Darka Popovića, za dvije godine imati manje od 7.000 stanovnika. Prema njegovom mišljenju, naknade kojima se stimuliše natalitet i ostale, koje utiču na kvalitet života građana, dobar su potez lokalne vlasti. Popović smatra da je kolašinska lokalna vlast odgovoran partner  crnogorskoj Vladi.

Vuksanović je podsjetila da su do 2014. godine naknade za novorođenu djecu bile svega 50 eura, a njihova isplata je kasnila i po sedam godina. U to vrijeme je, kazala je ona, na vlasti bila ista koalicija kao i danas.

SO Kolašin
Sa sjednice SO Kolašin(Foto: Dragana Šćepanović)

Odbornici su, nakon devet sati potrošenih na raspravi o tri tačke dnevnog reda, napravili pauzu. U nastavku sjednice SO očekuje se usvajanje odluke o proglašenju Parka prirode Komovi na kolašinskoj teritoriji. Taj prostor, površine oko šest hektara,  obuhvata katastarske opštine Jabuka, Mateševo, Bare Kraljske i Sungi. Za Komove se ubuduće određuju zone zaštite II i III stepena. Predviđeno je da  do osnivanja privrednog društva, na terioriji Kolašina, prostorom upravljati Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i odluka o izdvajanju iz stalne budžetske rezerve, u iznosu od od 10.000 eura,  na ime pokrića rashoda nastalih kao posljedica nedavnih poplava.

2 komentara

  1. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com