Vlada Crne Gore reguliše vjerske slobode ili imovinu SPC - Volim Podgoricu

Vlada Crne Gore reguliše vjerske slobode ili imovinu SPC

Kao i tokom prethodnih pokušaja Vlade Crne Gore da izradi i predloži novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti, najnovija verzija Zakona koja je proslijeđena parlamentu je naišla na otpor Srpske pravoslavne crkve (SPC). Istovremeno u Islamskoj zajednici očekuju da uz određene promjene, zakon bude usvojen. U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) daju potpunu podršku Zakonu kojim će sporna crkvena imovina biti vraćena državi.

SPC jasno protiv

Komentarišući inovirani predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije je pozvao crnogorsku vlast „da se urazumi, da ne objavljuje rat protiv Boga i ne nastavlja djela svojih prethodnika bezbožnika“.

Mitropolit Amfilohije je rekao i da je od ministra pravde traženo, da se SPC najprije vrati ono što je „oteto od crkve poslije Drugog svjetskog rata“:

“Evo kako oni (vlast) odgovaraju, neće da vraćaju, nego hoće da nastave dalje da otimaju”, rekao je Amfilohije u manastiru Župa nikšićka.

CPC uz predloženo rješenje

Na drugoj strani potpredsjednik pravnog savjeta CPC Stevo Vučinić očekuje da će Zakon biti usvojen u Skupštini, a da nakon toga sva sporna crkvena imovina postane državna:

“Zakon predviđa da se sva nezakonito stečena imovina, ponovo ozakonjuje na državu Crnu Goru čija je bila. To inače crnogorska kulturna baština i državna i nacionalna. I Vlada je naravno stala iza tog zakona, zalažući sopstveni autoritet i očito će ići do kraja. Očito je da će Zakon da izazove određeno reagovanje dijela javnosti, ali ne treba očekivati bilo kakvu radikalizaciju političke situacije, niti se ona može dogoditi u situaciji kada Vlada tvrdo kontroliše, čini mi se, teritoriju Crne Gore. I očekujem usvajanje Zakona, a zatim implementaciju Zakona u praksi. I za to vrijeme bi ta imovina ponovo upisana na državu Crnu Goru, čija je i bila unazad otprilike dvadeset pet godina”.

Pogled Islamske zajednice

Islamska vjerska zajednica je generalno zadovoljna Zakonom, ali prema riječima sekretara mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuada Čekića, neophodne su manje intervencije:

“Ono na šta smo mi od početka ukazivali je kontinuitet vjerskih zajednica, a naročito Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori. Taj dio amandmana Vlada nije bila prihvatila, ali je Venecijanska komisija neke naše prigovore na Zakon usvojila i vidimo da je to Vlada Crne Gore prepoznala kao ispravno. Zakon je prepoznao i regulisanje vjerskih škola, kao i onaj dio da se vjerska djelatnost odvoji od privredne djelatnosti i ne podliježe porezu. Generalno, zakon je prilično dobar, ima nekih stvari koje treba da se regulišu dodatnim aktima, ali otvoriće se i ta pitanja.”

Vlast o kritikama

Podsjetimo, najspornija odredba Zakona se odnosi na imovinu vjerskih zajednica. Naime u članu 62. se kaže da će vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina ako ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica nad tim objektima.

SPC smatra da je motiv Vlade, da preko Zakona preuzme imovinu SPC, dok je ministar pravde Zoran Pažin odbacio tu mogućnost.

“Garantuje se pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici, potpuno su neosnovane i neutemeljene spekulacije da Vlada ima namjeru da bilo koga iseljava iz hramova ili bilo kome otima hramove. Mitropolija nema od koga da brani hramove, jer Vlada ne namjerava da ulazi u hramove, niti Vlada ima namjeru da bilo koga onemogući da uživa vjerska prava upravo u tim hramovima”, rekao je ministar Pažin tokom predstavljanja inoviranog Zakona o vjerskim zajednicama.

Opozicija protiv novog zakona

Osim SPC, najoštrije protivljenje donošenju Zakona o slobodi vjeroispovjesti iskazao je opozicioni Demokratski front, čiji je poslanik Predrag Bulatović na tekućem zasijedanju poslao poruku o mogućem održavanju protesta vjernika SPC:

“To je Zakon koji stvara opasnu situaciju u Crnoj Gori. Mi smo se svi iz Demokratskog fronta zavjetovali i usvojili deklaraciju, na čelu sa vladikama (SPC) na koji način treba raditi u slučaju agresivnog ponašanja Vlade. Mi smo upitali u našim istraživanjima javnog mnjenja o potrebi organizovanja protesta ako Vlada bude tvrdoglava”.

Četvrta godina pokušavanja

Zakon o slobodi vjeroispovjesti Vlada Crne Gore pokušava da donese od 2015. godine, jer u Crnoj Gori važi zakon, koji tretira status vjerskih zajednica, iz socijalističkog vremena od 1977. godine. Do sada su predložena dva nacrta, ali su povučeni zbog, između ostalog, oštrog protivljenja SPC.

Objavljujući da je usvojena inovirana verzija Zakona o vjerskim zajednicama, Vlada Crne Gore je saopštila da je on u potpunosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije, te da prati najviše standarde u oblasti ljudskih prava. Vlada Crne Gore je sredinom ove godine pripremila Nacrt zakona, za koji je Venecijanska komisija saopštila da su neophodna pojašnjenja dijela odredbi.

Prema još nepotvrđenim najavama inovirani Zakon o slobodi vjeroispovjesti bi trebalo da se nađe pred poslanicima do Nove godine.

(RSE)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com