Vlada predložila ulaganje 155 miliona eura u Montenegro Airlines

Vlada Crne Gore je na večerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa, kojim se predviđa ulaganje od 155 miliona eura u nacionalnu avio-kompaniju. Predlogom se, poručuju iz Vlade, stvaraju pretpostavke za tržišno poslovanje MA, kao i brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

Predloženim zakonom, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne avio-kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj.

“U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova.
Radi osiguravanja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avio-prevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema državi Crnoj Gori i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za ove namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio kompanije, koja svojim poslovanjem utiče na ekonomski razvoj Crne Gore u cjelini”, navode u Vladi.

U raspravi je istaknuto da crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura i da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika, čime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu našu ekonomiju, koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona eura.

“Shodno tome eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju te brojnih direktnih negativnih posljedica među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima”, smatraju u Vladi.

Sagledavajući alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa Vlada je zaključila da bi takav scenario bio izuzetno nepovoljan ne samo po nacionalnu avio-kompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

“Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije koje su proteklih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije”, zaključuju u Vladi.

Izvor: 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close