Vuković: Gradovi iz Bosne i Hercegovine u Podgorici imaju partnera

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sastao se danas sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori nj.e. Branimirom Jukićem.

“Trenutno postoji cijeli niz projekata na kojima sarađujemo sa opštinama u Bosni i Hercegovini na razne teme od zaštite životne sredine, preko zaštićenih područja do energetske efikasnosti, tako da je prostor za unaprjeđenje saradnje veliki i treba ga maksimalno unaprijediti u narednom periodu. S tim ciljem smo formirali i IPA tim u okviru Službe za međunarodnu saradnju, koji posvećeno radi i trudi se da Glavni grad što više koristi evropske i druge fondove koji stoje Crnoj Gori na raspolaganju, tako da želim da prenesete poruku da gradovi iz Bosne i Hercegovine u Podgorici imaju partnera“, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković.

On je naglasio da je Podgorica posebno u posljednje vrijeme intenzivirala saradnju sa Sarajevom. „Ja sam bio gost gradonačelnika Skake, a posebno nam je važno što će delegacija grada Sarajeva, na čelu sa gradonačelnikom, prisustvovati našem Prvom investicionom forumu i obilježavanju Dana oslobođenja Podgorice“, istakao je Vuković naglasivši da Podgorica ima izuzetan prirodni potencijal, koji otvara mogućnosti za saradnju, budući da je Crna Gora ma koliko bila mala vrlo značajno tržište za kompanije iz BiH. On je dodao da je Podgorica u procesu formiranja biznis zona u okviru kojih će biti date posebne povoljnosti i stumulansi za kompanije koje budu željele da šire svoj biznis.

„U kontekstu evroatlanstkih integracija tu smo da ohrabrimo reformske procese i zdrave progresivne snage u BiH. Takođe, želim da još jednom zajednički pošaljemo poruku ohrabrenja nadležnim institucijama da se još odlučnije uhvate u koštac sa problemima koji se tiču saobraćajne infrastrukture koja je trenutno u jakom lošem stanju. Krajnje je vrijeme da se, uz pomoć naših evropskih partnera, taj problem trajno riješi“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

„Jedan od zajedničkih prioriteta upravo je pomenuta putna infrastruktura. Ovo se posebno odnosi na koridor Sarajevo -Podgorica i Tirana, budući da je jako bitno bolje povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, zbog važnosti očuvanja stabilnosi u regionu“, istakao je ambasador Jukić.

On je podsjetio da su stanovnici BiH treći po broju turističkih posjeta Crnoj Gori, ne samo kada se radi o primorju, već i Podgorici i sjevernom dijelu zemlje. Veoma je izražena i kulturno-sportska saradnja, a posebno realizovanje programa u okviru DEUS-a, Podgoričkog Pazara, Sarajevske zime, Baščaršijskih noći… Ambasador je istakao da je neophodno nastaviti tradiciju organizovanja Dana Sarajeva u Podgorici, kao i Dana Podgorice u Sarajevu, jer se na ovaj način otvara mogućnost širokog predstavljanja ne samo kulturnih potencijala, već i svih drugih, što u krajnjem rezultira i valorizovanjem dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između dvije zemlje i u kvalitetu i u kvantitetu, a posebno između glavnih gradova.

loading...

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close