Evo na kom mjestu se nalazi crnogorski pasoš među programima ekonomskog državljanstva - Volim Podgoricu

Evo na kom mjestu se nalazi crnogorski pasoš među programima ekonomskog državljanstva

Pasoš Crne Gore prema izvještaju „Henli pasport indeksa“ iz jula ove godine na diobi je 46. mjesta najmoćnijih na svijetu. Program ekonomskog državljanstva, gdje konkurenciju predstavljaju egzotične karipske države, tri članice Evropske unije i velika regionalna sila Turska, mogao bi da poboljša plasman za nekoliko mjesta.

Grenada je na vrhu liste država sa najboljim programom ekonomskog državljanstva za 2020. godinu, slijedi Kipar dok je Crna Gora na visokom trećem mjestu, pokazala je studija koju je sproveo specijalizovani sajt Best sitizenšips (Best Citizenships).

Model kojim su se služili prilikom izrade obuhvata 31 različiti indikator i nudi jedinstvenu dubinsku analizu sa matematičkim projekcijama o najboljim ekonomskim državljanstvima za klijente. Svaki od indikatora se boduje iz perspektive klijenata i potom se sabiraju za konačan učinak.

Među najvažnijim indikatorima su minimalni iznos ulaganja potreban za dobijanje državljanstva, snaga valute u upotrebi, bezbjednosna situacija i stopa kriminaliteta, da li je država članica EU, mogućnost putovanja bez vize u najmoćnije zemlje svijeta (SAD, članice Šengen zone, Rusija, Kina, Velika Britanija, Kanada), vrijeme neophodno za izdavanje pasoša, postojanje E-2 sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, iznos BDP u milijardama dolara, iznos državnog duga, obaveza boravka u državi prijema, transparentnost, broj oduzetih državljanstava itd.

Karipska država zauzela je prvo mjesto zbog relativno niske propisane cijene ulaganja od 150.000 dolara, moćnog pasoša priznatog u Rusiji i Kini, kao i E-2 sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama koji omogućava pojedincima da putuju i posluju u toj državi na osnovu viza izdatih zbog investicija. Grenada ima ukupan učinak od 151,3 boda na PBS skali (Points Based Scoring) od mogućih 210. Kipar ima najbolji program u Evropi sa 138,5 bodova.

Crnoj Gori je po istom modelu izračunat učinak od 135 bodova, što znači da je naša država na drugom mjestu u Evropi.

„Crna Gora zauzima treće mjesto, to je uzbudljiv novi program države koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji“, navodi se u analizi.

foto
Foto: Best-citizenships.com

Na listi se nalaze još Bugarska, Malta, Turska, Sveti Kristofer i Nevis (Sent Kits i Nevis), Antigva i Barbuda, Dominika, Vanuatu i Sveta Lucija.

Najskuplje ekonomsko državljanstvo je kiparsko za koje investitor mora izdvojiti 2,2 miliona dolara. Milionske iznose zahtijevaju još Bugarska i Malta, Crna Gora je sa 400 hiljada dolara u sredini, a najmanja ulaganja propisuju Dominika, Sveta Lucija i Antigva i Barbuda – po 100 hiljada dolara.

Vanuatu je najekspeditivniji sa rokom od mjesec dana za izdavanje pasoša. Crna Gora je u grupi zemalja koje će to učiniti za tri mjeseca. Investitori će najduže čekati na pasoš u Bugarskoj (20 mjeseci) i na Malti (14).

Program za sticanje crnogorskog državljanstva preko investicija inicirala je Vlada Duška Markovića. Trajaće tri godine, od 1. januara 2019. do 31. decembra 2021, a može se prihvatiti do dvije hiljade zahtjeva. Postoje dva kriterijuma za aplikante. Ukoliko ulažu u projekte na primorju ili u Podgorici, minimalno ulaganje je 450.000 eura, dok je na sjeveru minimalno ulaganje 250.000 eura. Pored ulaganja u projekat, aplikanti su dužni da uplate 100.000 eura donacije na račun države. Iz Vlade je saopšteno da će taj novac biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se finansirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim opštinama, prije svega na sjeveru države. Odlukom je precizirano da će kontrolu uplata nadzirati nezavisni revizor.

Kao pogodnosti u slučaju da investitor zatraži prijem u crnogorsko državljanstvo u analizi ističu se mogućnost putovanja bez viza u Rusiju i članice Šengen zone, izostanak propisa o obaveznom boravku u Crnoj Gori (Residence requirements), status prve sledeće članice EU, potpisan E-2 sporazum sa SAD, solidan indeks humanog razvoja (samo su Malta i Kipar ispred Crne Gore), upotreba eura kao valute, izdavanje pasoša na 10 godina (neke države izdaju na pet)…

Industrija dodjeljivanja ekonomskog državljanstva (CBI – Citizenship by Investment) u poslednje tri godine dostigla je vrijednost od pet milijardi dolara, uz tendenciju daljeg rasta.

(FOS Media)

1 komentar

  1. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com