Greta Tunberg proglašena za LIČNOST GODINE - Volim Podgoricu

Greta Tunberg proglašena za LIČNOST GODINE

Titulu osobe godine dodjeljuju urednici uglednog časopisa Time, a nagrada je objavljena putem NBC-a.

Magazin svake godine izabere osobu ili osobe za koje urednici smatraju da su imale velik utjecaj u protekloj godini.

Sudeći prema svemu, ove godine je to bila mlada aktivistkinja Greta Tunberg. Iz časopisa su poručili kako je Greta privukla pažnju rekavši svoju jednostavnu, a ipak tako čuvenu rečenicu:

“Ne možemo jednostavno nastaviti živjeti kao da sjutra ne postoji, jer postoji”.

“To je jednostavna istina, koju nam je svima u kobnom trenutku izrekla tinejdžerka”, poručili su iz časopisa.

Foto:Printscreen/time.com

Tunberg je nagrađena zbog “inspirisanja i osnaživanja političkih zahtjeva za hitno djelovanje po pitanju klimatskih promjena, na temelju naučnih činjenica”.

Samu Gretu upoznao je i slavni glumac Leonardo DiCaprio u Kaliforniji. On je Gretu nazvao predvodnicom našeg vremena i kazao da mu je čast što je upoznao.

Glumac koji je i sam veliki borac za očuvanje okoliša, na Instagramu je objavio njihovu zajedničku fotografiju koja je izazvala veliku pažnju u javnosti.

“Rijetki su trenuci u ljudskoj istoriji kada se tako snažno čuje nečiji glas. Greta je postala predvodnica našeg vremena”, kazao je DiCaprio.

Istaknuo je i da se nada kako je Thunberg svjetskim čelnicima uspjela ukazati na to da je vrijeme neaktivnosti prošlo. A ovim priznanjem apsolutno je uspjela u namjeri da obilježi godinu i alarmira cijeli svijet, da barem na tren shvate važnost govora o klimatskim promjenama.

Gretin govor održan u UN-u, postao je tema broj jedan svjetskih medija.

Na naslovnici čuvenog magazina, Greta se nalazi uz natpis “Moć mladih” čime je posvećena dodatna pažnja mladima, ali njihovom angažmanu, koji sudeći prema Gretinom putu, može biti veoma značajan i primijećen.

Podsjetimo da je za osobu godine magazina Time prošle godine proglasio ubijenog kolumnistu Washington Posta, Jamala Khashoggija i ostale novinare koji su zbog svog rada završili iza rešetki ili u grobu, a Time ih je nazvao “The Guardiansima” (Čuvari).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com