Koliko često ste vidjeli Podgoričanina da vodi računa o higijeni psa u parku i bezbjednosti građana? - Volim Podgoricu

Koliko često ste vidjeli Podgoričanina da vodi računa o higijeni psa u parku i bezbjednosti građana?

Koliko često ste u Podgorici vidjeli vlasnika psa koji vodi računa o javnoj higijeni nakon što ljubimca izvede u park, travnjak, igralište, šetalište? Rijetko ili skoro nikada. Koliko ste puta ispred kuća vidjeli istaknutu tablu na svim kapijama da je unutra pas i boks ograđen sa svih strana u kojem je on zatvoren? Ne tako često. To dovoljno govori koliko vlasnici pasa poštuju odluke i zakone koji im nalažu da moraju počistiti za psom, a ne ostaviti prljav trotoar ili park, te da moraju voditi računa o bezbjednosti drugih građana.

Oprema nije skupa tako da problem nije novac, uostalom držanje ljubimca nije neophodno, već je to stvar izbora. Jednostavno ljudi nemaju naviku da pored hrane za pse kupe i ostalo.

U nadležnosti Komunalne inspekcije je da kažnjava vlasnike koji se ne ponašaju skladu sa odlukama i zakonom. Međutim, gledajući stanje na terenu i učinak inspektora reklo bi se da je napisan nedovoljan broj kazni.

Ulicama psi šetaju bez povoca, djeca bježe sa trotoara na ulicu iz straha, i obično uslijedi standardna rečenica vlasnika „Ne boj se. Neće ti ništa”. Upravo ovakve vlasnike no gradu inspektori ne kontrolišu.

U poslednje vrijeme psi lutalice sve manje napadaju građane. Sada to rade vlasnički psi, a napada je iz dana u dan sve više. Tome se mora stati na kraj.

Vladimir Stijepović rešenje vidi u formiranju posebnih parkova za kućne ljubimce.

“Skupljam često, naročito od kad su postavljene korpe za izmet. Prije toga nisam. Mislim da ovaj način održavanja higijene u gradu ni je zaživio. Najbolje bi bilo odvojiti parkove u koje mogu da se izvode ljubimci i to bi popravilo situaciju sigurno”, kaže Stijepović.

Dragana Vukčević kaže da redovno skuplja izmet za kućnim ljubimcem, a naročito vodi računa da ga ne izvodi u parkovima gdje ima djece.

“Nije me do sada niko upozoravao ili kažnjavao. Ima mnogo nesavjesnih vlasnika pasa koji ne vode računa ni o higijeni grada, ali ni o kućnim ljubimcima i treba ih kažnjavati”, kaže Vukčević.

Kako su saopštili iz Komunalne inspekcije načijem čelu je Branislav Radusinović psi kao kućni ljubimci u skladu sa Odlukom o držanju i kućnih ljubimaca, izvode se iz dvorišta i posebnih djelova stambene zgrade samo na povocu koji odgovara snazi i veličini psa.

“Svakodnevno se izriču usmene naredbe za vođenje pasa na povocu što konkretno znači da lica postupaju no ukazu inspektora na ni je uvjek ni potrebno izricati novčanu kaznu. Prijavljeno nam je više puta da su vlasnički psi bili van dvorišta i tada su inspektoriupozoravali vlasnike za prekršaje, a u 11 slučajeva smo donijeli rešenja kojim smo naredili da se pas vakciniše, jer nije bio. Gotovo svakodnevno imamo službenika na Gorici koji kontroliše da li se kućni ljubimci drže i izvode u šetnju u skladu sa odlukom. Što se tiče prijava u zgradama i načinu držanja pasa, ovaj organ je odgovorio na svaku prijavu građana i izvršio kontrolu da li je svaki od tih vlasničkih pasauredno vakcinisan, kao i da se drži us lovno u stanu”, kažu iz Komunalne inspekcije.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com