“Budžet Glavnog grada urađen nezakonito” - Volim Podgoricu

“Budžet Glavnog grada urađen nezakonito”

Budžet Glavnog grada za narednu godinu je urađen nezakonito, jer u njemu nijesu predviđena novčana sredstva za finansiranje KIC-a Malesija čiji je Glavni grad osnivač, saopštio je Nik Đeljošaj, predsjednik Opštine Tuzi na jučerašnjoj centralnoj javnoj raspravi o nacrtu budžeta najmlađe crnogorske opštine za 2020. godinu.

Đeljošaj je saopštio da mu nije jasno i da ne razumije kako je Glavni grad dobio saglasnost Ministarstva finansija za budžet.

“Kada je u pitanju KIC Malesija mi ne smijemo, odnosno smijemo ali nećemo, da radimo protivzakonito. Mi u našem budžetu nijesmo mogli da predvidimo KIC Malesija, jer mi kao opština nijesmo osnivači te javne ustanove”, kazao je Đeljošaj.

Odgovarajući na pitanje direktora KIC-a Ajrudina Adžovića zbog čega se ova kulturna ustanova nije našla u budžetu, Đeljošaj je saopštio da to pitanje treba neko drugi da razjasni.

“Glavni grad je danas osnivač, spremio je budžet, dobio saglasnost Ministarstva finansija bez KIC-a u njemu što je, po mom razmišljanju, a i pravnih stručnjaka, nezakonito”, kazao je Đeljošaj.

On je istakao da finansiranje ove kulturne ustanove može naći mjesto u njihovom budžetu ukoliko se do kraja godine sa Glavnim gradom dogovore oko preuzimanja nadležnosti onih privrednih društava koji djeluju na teritoriji Opštine Tuzi, a osnivač je Glavni grad.

“I danas kažem da smo spremni da promijenimo, jer ovo je nacrt budžeta, da planiramo i KIC Malesija ukoliko se pravno razjasni, odnosno dođe do dogovora sa Glavnim gradom. Mi smo spremni i stojimo iza stava da preuzmemo KIC Malesija, pijacu, Čistoću, Komunalne usluge i sva preduzeća u paketu. Nećemo djelimično da prihvatamo samo ono što oni koji planiraju budžet Glavnog grada misle da su troškovi, pa da to prebace na Opštinu Tuzi, a ono što bi po njihovim računicama bio prihod ostane i dalje pod kontrolom Glavnog grada”, kazao je Đelošaj.

Ajrudin Adžović je kazao da javna ustanova KIC Malesija ne participira u budžetu Opštine Tuzi za narednu godinu.

“Kao što znate do sada nam je osnivač bio Glavni grad. Novonastala situacija u vezi podjele između opština predviđa podjelu imovine sporazumom. S obzirom da podjela imovine sporazumom nije na vidiku i evidentno je da će biti neophodna arbitraža ostavlja se sudbina KIC-a. Pod znakom je stav uprave opštine vezano za podjelu, da će se u paketu razmatrati sva preduzeća i ustanove koje su predmet sporazuma”, rekao je Adžović.

On je naveo da KIC Malesija neće dijeliti sudbinu svih ostalih preduzeća.

“S obzirom da nijesmo ušli u budžet Glavnog grada i ne vidim da smo u budžet Opštine Tuzi praktično radnici KIC Malesija ostaju bez plata. Znači kako nema budžeta, normalno je da nema plata, dok vjerovatno ostala preduzeća njima je baza i dalje Glavni grad i oni će lična primanja imati. Statutom Opštine Tuzi predviđeno je da opština osniva ustanove radi pružanja javnih usluga. Definisano je da je opština radi na unapređenju kulture i svih onih oblika stvaralaštva u ovoj oblasti. KIC je tehnički opremljen za pružanje tih usluga u toj oblasti, samo bih još jednom molio da se razmotri mogućnost mimo sporazuma, jer smo svjesni posljedica, a to je prekid funkcionisanja KIC-a, i koje će snositi zaposleni”, zaključio je Adžović.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com