ISTRAGA O NAPADU: Davidović ostao živ zahvaljujući nakrivljenom staklu! Kada se čuo pucanj, svi su legli na pod! - Volim Podgoricu

ISTRAGA O NAPADU: Davidović ostao živ zahvaljujući nakrivljenom staklu! Kada se čuo pucanj, svi su legli na pod!

Napadač koji je iz vatrenog oružja ranio Miodraga Daku Davidovića (62), dovezao se na 70-80 metara od biznis lože na prvom spratu beogradskog hotela Crowne Plaza i oko 15 minuta trebalo mu je da parkira vozilo i pripremi se, prije nego je ispalio hitac iz snajperske puške u pravcu biznismena iz Nikšića.

Izvor “Vijesti” blizak istrazi tvrdi da to dokazuju i snimci sa tri nadzorne kamere koje je beogradska policija pregledala nakon ranjavanja Davidovića na Novom Beogradu. On je pogođen oko 20.40 sati u utorak, dok je u hotelskom restoranu sjedio u društvu episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji nije povrijeđen.

Šezdesetdvogodišnjak sinoć je uspješno operisan na jednoj beogradskoj privatnoj klinici, gdje su mu iz podlaktice izvađena dva gelera, ostaci metka koji ga je pogodio u lijevu ruku…

“Da je napadač koristio municiju velike razorne moći, svjedoči i to da je još 7-8 gelera završilo u plafonu i susjednim stolovima, kao i rupa na troslojnom staklu, prečnika sedam – osam centimetara”, rekao je sagovornik “Vijesti”…

Jedan od izvora “Vijesti” tvrdi da su rekonstrukcija obližnjih Geneksovih apartmana i ograde na gradilištu otežali napadaču zadatak – jer je morao da puca iz nepovoljnog ugla.
“Kada se čuo pucanj, pratilac Davidovića je reagovao… Svi su legli na pod”, saopšteno je “Vijestima”.

Beograd je juče bio blokiran, a tamošnja policija i obavještajne službe dignute na noge.
Rečeno je da se nastavlja istraga, tokom koje se analiziraju i dokazi nađeni na mjestu napada.

Jedan od sagovornika “Vijesti” iz Beograda rekao je da tamošnji inspektori tvrde da je Davidović ostao živ zahvaljujući troslojnom, nakrivljenom staklu kroz koje je prošao metak:

“To je napadaču pokvarilo planove i vjerovatno za malo promijenilo putanju metka. Zbog toga je Nikšićanin ostao živ”, rekao je taj izvor.

Niko od nadležnih tu informaciju nije potvrdio. Sagovornici “Vijesti” iz srpske policije nezvanično su kazali da Davidović stanuje u hotelu gdje je ranjen.

Sami za stolom

Joanikije i Davidović (62), bili su sami za stolom u beogradskom hotelu u trenutku pucnjave. Episkop Joanikije saopštio je “Vijestima” da je u glavni grad Srbije preksinoć doputovao neput sat, prije nego nego je njegov prijatelj ranjen iz vatrenog oružja.

On je ponovio da nije povrijeđen u pucnjavi.

“Ne mogu davati izjave, bile su državne službe koje ispituju sve. Ne znam je li završena istraga”, kazao je Joanikije.

Ponovio je da su Davidović i on bili sami za stolom: “Kada se dogodila ta užasna stvar, ali hvala Bogu – Davidović je dobro”.

Odgovarajući “Vijestima” na pitanje – da li eventualno sumnja da je on, a ne Davidović bio meta, kazao je da nema razloga da tako misli.

Hotel Crown e Plaza (arhiva/ilustracija)
Hotel Crown e Plaza (arhiva/ilustracija)(Foto: holidaycheck.at)

Potvrdio je i da je beogradskim inspektorima dao izjavu nakon ranjavanja Nikšićanina.
Iz kabineta srpskog ministra policije Nebojše Stefanovića, saopštili su da zbog istrage ne mogu saopštiti više detalja o napadu na šezdesetdvogodišnjaka.

“Sinoć (utorak) oko 20.30 časova, u hotelu ‘Crowne plaza’ u Novom Beogradu, šezdesetdvogodišnji muškarac je zadobio povredu lijeve šake tako što ga je, kako se sumnja, nepoznata osoba ranila hicem iz vatrenog oružja. Policija, po nalogu nadležnog tužilaštva, intenzivno radi na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja, a u interesu istrage trenutno nismo u mogućnosti da vam saopštimo više detalja”, piše u odgovorima iz srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova – Odjeljenja za medije i komunikacije.

Iz crnogorske policije “Vijestima” su sinoć odgovorili da ih kolege iz Srbije nijesu obavijestile o ranjavanju Davidovića i eventualno tražile pomoć u istrazi.

Karijera

Davidović je vlasnik firme “Neksan”, osnovane 1992. godine kao porodično preduzeće.
Prije toga, 12 godina radio je kao ekonomista u Željezari Nikšić.

U ratnom vihoru 90-ih, bio je načelnik Centra bezbjednosti Nikšić.

Kao i dio tadašnjeg crnogorskog rukovodstva, svesrdno je podržavao “srpsku stvar” u Bosni.

Taj put ga je doveo i do mjesta ministra u Vladi takozvane SAO Hercegovine.

Nakon rata Davidović se iz policijskih otisnuo u preduzetničko-političke vode da bi u jeku sukoba unutar DPS-a – 1997. godine, bio uhapšen zbog navodnih malverzacija u trgovini sa Duvanskim kombinatom, čime je prema tadašnjoj optužnici oštetio državnu kasu za 10,5 miliona maraka.

Do najavljenog suđenja nije došlo jer je Momir Bulatović u posljednjim danima predsjedničkog mandata abolirao Davidovića… Kada je u Beogradu okončao političku karijeru, Bulatović je uhljebljenje našao kod kuma Dake Davidovića u “Neksanu”.

Slijedile su godine kada se Davidović povukao iz javnosti i politike i pokušavao da razvije sa Neksanom ozbiljniji biznis.

Na velika vrata vraća se 2003. godine, kada preuzima Željezaru, i to nakon što je fabriku napustio i skoro doveo do gašenja Vladin strateški investitor i zakupac, ruska kompanija “Rusmontestil”.

“Ako uspijemo i nama će biti bolje, a ako ne uspijemo i naša kompanija neka propadne”, govorio je Davidović, nakon ulaska u Željezaru.

Bio je tamo, kako su govorili Nikšićani, radnička majka, plate su bile redovne i u prosjeku preko 500 eura. Dvaput više nego danas, a broj radnika višestruko veći.

Međutim, nakon par godina Davidović odlazi iz Željezare i fabriku preuzima famozni holandski investitor MNNS u čiji Upravni odbor ulazi i Ana Kolarević (Đukanović), sestra predsjednika Đukanovića.

Davidović se tada potpuno posvećuje Neksanu. Okrenuo se trgovini naftnim derivatima, građevinarstvu i proizvodnji alkoholnih pića.

“Neksan” je rastao zahvaljujući benzinskim pumpama, zgradama za tržište, vinarijama i destilerijama. Opet se pominje u medijima 2009. zbog toga što je navodno uz kotorski Jugopetrol i cetinjski Montenegro bonus, bio uključen u fiktivni izvoz naftnih derivata na Kosovo.

Tužilaštvo nikad nije dokazalo takve optužbe.

U maju 2011. opet se vraća u Željezaru, koju je MNNS i uz pomoć Vlade u vidu kredita i garancija doveo do gašenja.

Davidović opet diže fabriku na noge, ali za kratko.

Vlada premijera Igora Lukšića odlučuje 2012. godine, kroz proces privatizacije, Željezaru da proda turskom Toščeliku, umjesto Davidoviću…

Par godina kasnije isto će se desiti sa Rudnicima boksita koje će volšebnom igrom kontroverzni predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić prebaciti u ruke Veselina Pejovića.

Davidović se potom seli za Beograd.

Posljednjih godina živi u hotelu Crowne Plaza i nijednom nije dolazio u domovinu.

U međuvremenu je počeo da razvija biznis i u Srbiji. Upućeni tvrde da je u bliskim odnosima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Davidović je poznat kao veliki ktitor Mitropolije crnogorsko-primorske. Mitropolit Amfilohije ga je 12. maja 2015. godine odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina.

Davidović je bio glavni finansijer renoviranja Manastira Ostrog, a sagradio je i Manastir Svetog Save na Goliji, kod Nikšića, zbog čega ga je patrijarh srpski Irinej odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.

U jeku afere “državni udar”, u pojedinim medijima naklonjenim režimu, označen je kao finansiijer Demkratskog fronta, a najdalje sa optužbama otišlo se kada je ista propaganda objavila da je Davidović dobavljao oružje za grupu uhapšenu 16. oktobra 2016. godine, zbog optužbi da su planirali terorističke napade na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

“Istina je da nikoga od 20 ljudi koji su uhapšeni u Crnoj Gori nijesam znao, sreo, niti vidio u mom životu, a kamoli da sam ih finansirao i ubjeđivao da ubijaju. Ako se, ne daj Bože, bilo šta desi mojoj porodici, mojim saradnicima i mojim zaposlenima, jasno je sa koje je adrese došla poruka. Prirodno je da ovako razmišljam, jer je ovakva pisanija stvorila nezdravu klimu u javnosti i označila me kao finansijera terorista”, napisao je Davidović mjesec kasnije.

Proljetos je saopštio da podržava formiranje novog opozicionog bloka “Da svako ima”, ali je prema posljednjim informacijama i od tog političkog projekta digao ruke, jer se ne razvija u željenom smjeru.

Prije par mjeseci izjavio je da bi se na naredim izborima kandidovao za predsjednika Crne Gore.

DF: Kukavički čin je poruka srpskom narodu

Iz Demokratskog fronta juče su saopštili da atentat na vladiku Joanikija i Miodraga Daku Davidovića, predstavlja kukavički i podmukao čin, kojim se želi poslati poruka čitavom srpskom narodu.

“Taj pokušaj ubistva uspješnog privrednika i dobrotvora Srpske pravoslavne crkve i jednog od najuglednijih episkopa naše pomjesne Crkve izveden je, ne slučajno, baš nekoliko dana prije velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću i neposredno nakon stavljanja u skupštinsku proceduru zakona protiv SPC.

Oni koji stoje iza ovog napada očigledno su navikli da do vlastitih ciljeva dolaze zločinom, pa vjeruju da bi nastavkom ubijanja najuglednijih ljudi, poput strijeljanja Pavla Bulatovića u Beogradu i Duška Jovanovića u Podgorici, prisilili narodnu većinu da ustukne pred njihovim terorom i da mirno i bez otpora prihvati da zlo pobijedi dobro”, piše u saopštenju DF-a.

Tvrde da im taj kukavički čin, daje još veći podstrek i motiv da se odlučnije okupimo 21. decembra na velikom crkveno – narodnom saboru u Nikšiću:

“Gdje ćemo pokazati naše nacionalno jedinstvo i potpunu spremnost da branimo našu Crkvu, narod i domove. Crna Gora je zemlja naših herojskih predaka, od kojih smo je naslijedili i koju treba da ostavimo našoj djeci, sa istim vrijednostima na kojima je ona tradicionalno stvarana. U njoj nema mjesta za zločince i kriminalce, koji kukavički, iz daljine, pucaju na srpskog vladiku i uglednog preduzetnika. Ranjenom Daki Davidoviću, želimo brz oporavak, kako bi nam se još snažnije pridružio u zajedničkoj borbi za slobodnu Crnu Goru”, navodi se u tekstu DF-a.

UCG: Nastavak lova na neposlušnog opozicionara

Iz Ujedinjene Crne Gore saopštili su da sa velikom zabrinutošću iščekuju rezultate istrage u Beogradu u vezi pucanja na biznismena Davidovića.

“Odabrati priliku da se pokuša ubistvo Davidovića u trenutku dok je u društvu Vladike Joanikija zaista predstavlja zlokobnu poruku i Crkvi i narodu”, piše u saopštenju te stranke.

Tvrde da je jasno da je neko dobro isplanirao atentat, kao i okolnosti pod kojima je ubistvo trebalo da se desi.

“Vjerovatno je pukom srećom Davidović završio samo sa prostrelnom ranom na ruci jer sve što se potom desilo ukazuje da je riječ o profesionalcu i uigranoj ekipi koja spaljuje i tragove, oruđa i oružje za sobom”.

Naveli su da vjeruju da će istražni organi Srbije rasvijetliti slučaj i da će se ubrzo saznati puna istina.

“Ne želeći da svoju užasnutost ovim činom pretačemo u otvorene sumnje i slutnje, ipak, primjećujemo da je ubica, odnosno, njegov nalogodavac birao sa znakovitim razlogom opšte prilike, mjesto, metu – ili čak mete”.

Konstatuju da je Davidović nesumnjivo najveći dobrotvor Srpske pravoslavne crkve iz Crne Gore, čovjek protiv koga se ne vodi nijedan krivični postupak u Crnoj Gori ili Srbiji i neko ko nikada nije krio svoju opozicionost: “Zbog čega je u nekoj vrsti egzila”.

“Njegova sigurnost u rodnom Nikšiću bivala je više puta ugrožena, te s toga ne treba isključi ni mogućnost da je pokušaj atentata na njega u Beogradu samo nastavak lova na ‘neposlušnog, tvrdoglavog i previše hrabrog’ pojedica koji se ne uklapa u sisteme i pravila postavljena za svakoga ko hoće da se bavi biznisom, a ostane slobodan čovjek. Čekajući da istraga uradi svoj dio posla, zaključujemo da bi se moglo dogoditi da umjesto zastrašenosti i ćutanja mnogih, naručilac neuspješnog atentata probudi hrabrost i kod onih koji su je davno zaboravili”, saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore.

Ambasador Milošević i Dodik bili u hotelu u vrijeme napada

U trenutku napada na Davidovića, u beogradskom hotelu Crown Plaza, zatekao se i novi ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević, koji je prisustvovao diplomatskom prijemu. On nije bio u dijelu hotela u kojem je hicem iz snajpera ranjen Davidović, saopštio je izvor “Vijesti”.

Novinar Vijesti pokušao je telefonskim putem da stupi u kontakt sa Miloševićem, ali on nije odgovarao na pozive.

U Crowne Plazi se u trenutku napada na Davidovića nalazio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vijesti

1 komentar

  1. Nice post. I learn something very complicated on various blogs everyday. It will always be stimulating you just read content off their writers and employ a little something there. I’d opt to apply certain with all the content in this little blog regardless of whether you do not mind. Natually I’ll provide you with a link on your own web blog. Thank you for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com