Brković prodaje imovinu “Vektra Boke”, pare idu NJEGOVIM FIRMAMA, predsjednik Privrednog suda ĆUTI - Volim Podgoricu

Brković prodaje imovinu “Vektra Boke”, pare idu NJEGOVIM FIRMAMA, predsjednik Privrednog suda ĆUTI

Bivši radnici Vektra Boke u reorganizaciji, okupljeni u NVO “Radnici Vektra Boka” optužili su juče predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da “prikriva kriminal u tom preduzeću”, ne prijavljuje ga specijalnom tužiocu i dozvoljava se da iznosi novac prihodovan od prodaje dijela imovine na račune drugih firmi u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića.

“Vijesti” juče nijesu dobile komentar Jovanića na ove optužbe. Iz njegovog kabineta rečeno je da je “službeno odsutan najvjerovatnije do srijede”.

“Jovanić sprovodi pravno nasilje nad povjeriocima Vektra Boka kroz tri funkcije, kao predsjednik Privrednog suda, bivši stečajni sudija i izvršni sudija. Vrši selektivni monitoring i kriminal akcionarskog društva Vektra Boka ne prijavljuje specijalnom tužiocu”, kazao je bivši radnik i ovlašćeni predstavnik NVO “Radnici Vektra Boka” Đorđe Rajak.

Brkovićeva firma Vektra Montenegro privatizovala je bivše državno preduzeće HTP “Boka“ krajem 2007. godine, ali su investicije i razvoj osnovne djelatnosti nekad poznate hotelske firme ostale samo na obećanjima.

Poslije pokrenutog stečaja sredinom 2015. godine, “Vektra Boka” je formalno izašla iz klasičnog stečaja u novembru te godine kada je potvrđen prvi plan reorganizacije. On je dopunjen krajem septembra 2016. godine, ali je njegova primjena počela sa zakašnjenjem u prvom kvartalu 2017. godine.

Treći nedavno objavljeni izvještaj o ispunjenu obaveza prema planu reorganizacije “Vektra Boka”, za period od 1. septembra 2018. do 1. septembra 2019. godine, koji je uradila revizorska kuća u “Racio Mont” iz Kolašina, pokazao je da je dio imovine hercegnovske firme u reorganizaciji prodat za 6.740.680 eura u proteklih nešto više od godinu, ali je najveći dio novca po osnovu pozajmica prenesen na “Vektru Investments” drugu firmu istog vlasnika.

“Posebna neprincipijelnost je što Jovanić toleriše kriminal i piše pismo Savjetu za privatizaciju da Brkoviću dozvoli prodaju hotela. Jovanić ne reaguje kada Brković svoje kredite od 24 miliona prebacuje na Vektra Boku ili kada uzme pet miliona od prodate imovine. Jovaniću ne smeta ni izdvajanje hotela “Vektra Boka” bez saglasnosti Savjeta za privatizaciju. Ali, zato podržava blokadu dospjelih potraživanja bivših radnika, Opštine Herceg Novi, kompanije “Franca”, iako se radi o pravosnažnim presudama njegovog suda, koje su dospjele prema planu reorganizacije”, istakao je Rajak.

On tvrdi da Jovanić “načelnim stavovima” sprečava izvršenje presuda svog suda, a na štetu ranijih radnika, a danas povjerilaca Vektra Boke.

Bivši radnici od poslodavca traže isplatu otpremnina po preuzetom ugovoru, da ispoštuje sudske odluke u skladu sa zakonima i Ustavom i da im uplati poreze i doprinose za zaostali radni staž, kako bi mogli ostvariti pravo na zarađenu penziju.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com