23 CRNOGORCA RATUJE U SIRIJI - Volim Podgoricu

23 CRNOGORCA RATUJE U SIRIJI

U posljednjih sedam godina 23 punoljetnih građana Crne Gore bori se na ratištima u Siriji i Iraku. Od toga, kako je saopštio nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstermizma Dragan Pejanović, 18 muškaraca i pet žena nalaze se na ratištu u područjima djelovanja Islamske države, zajedno sa troje djece, od kojih je šest muškaraca ubijeno u ratnoj zoni, piše Dan.

Nezvanični podaci ukazuju da je taj broj mnogo veći i da tu vrstu ratnika regrutuju većinom vehabije, ali i da bezbjednosne službe regiona posjeduju spisak sa dvadesetak imena među kojima su neki upravo iz Crne Gore. U svakom slučaju, oni koji su se vratili sa ratišta predstavljaju istu opasnost kao i oni koji su i dalje aktivni na ratištima, smatraju stručnjaci.

Prema istraživanjima, pet boraca iz Crne Gore ratovalo je i u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih separatista, od kojih je jedan procesuiran i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla prije dopune Krivičnog zakonika kojom je odlazak na strana ratišta kriminalizovan.

Učešće na stranim ratištima je od 2015. u Crnoj Gori krivično djelo. Kaznena politika u tom smislu je vrlo oštra. Naime, kaznom zatvora od dvije do deset godina kažnjava se vrbovanje, regrutovanje, priprema, organizovanje, rukovođenje, prevoz ili organizacija prevoza, kao i obučavanje pojedinaca i grupa ljudi koji imaju namjeru da se pridrže ili da učestvuju u stranim oružanim formacijama van Crne Gore.

Kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina predviđena je i za one koji otputuju radi pridruživanja ili učestvovanja. Kazna od jedne do osam godina propisana je za onog koji neposredno ili preko treće osobe finansira te aktivnosti, a za one koji javno prozivaju druge da izvrše to krivično djelo šest mjeseci do pet godina.

DAN

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com