PODGORIČANIN TVDI: Ukrao sam dva automobila da bih vratio dug policajcu - Volim Podgoricu

PODGORIČANIN TVDI: Ukrao sam dva automobila da bih vratio dug policajcu

Podgoričanin Miodrag Vas tvrdi da je ukrao dva automobila 2017. godine kako bi izmirio dio dugovanja prema bivšem policajcu Labudu Laboviću. On je juče pred sudijom podgoričkog Osnovnog suda Radem Ćetkovićem kazao da je zbog pritisaka Labovića ukrao automobile marke “passat” i “reno scenic”, kako bi ih on kasnije prodao i tako prebio dug.

Protiv Labovića je podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) podiglo optužnicu zbog krivičnog djela prikrivanje. On je pred Ćetkovićem juče kazao da mu Vas smješta cijeli slučaj zbog toga jer mu duguje značajna novčana sredstva po osnovu rente za automobile, oštećenja na automobilima koje je iznajmljivao kod njega, duga za iznajmljivanje stana i vodu i struju koju je trošio.

Labović je sudiji kazao da mu je Vas, svojim lažima, uništio život, rasturio porodicu i da je psihički obolio zbog njega, zbog čega i pije terapiju.

“Sudija, moja glava je u vašim rukama”, kazao je Labović.

Kazao je da je Vas, kojeg je do sudnice sprovela zatvorska policija, kod njega iznajmljivao smještaj i automobile, za šta mu je ostao dužan novac, ali da njega nikad ranije nije podstrekavao da čine krivična djela kako bi mu vratili taj novac.

Vas i Petar Grba, takođe svjedok u ovom predmetu, osuđeni su na zatvorske kazne zbog krađe automobila. Vas je juče kazao da su obojica ukrali automobile kako bi vratili novac Laboviću.

On tvrdi da je sa Labovićem otišao za Nikšić gdje su prodali ukradeni automobil marke “passat”, nakon čega mu je bivši policajac dao dio novca od prodaje, a ostalo zadržao na ime duga.

Kazao je da je krivična djela počinio jer je osjećao strah nakon što mu je Labović prijetio i svojim vezama u policiji, gdje je nekada radio, ali da je novac tražio i od njegovog oca, koji je penzioner.

Na pitanje Labovića zašto, ukoliko se osjećao ugroženo, prijetnje nije prijavio policiji, Vas je kazao da ne zna. Njegov prvobitan iskaz se razlikovao od onog koji je dao u prethodnom postupku pred tužiocem, ali je, nakon što ga je Ćetković podsjetio, potvrdio i sve šta je rekao u prethodnom postupku.

Suđenje, sud, presuda
Ilustracija(Foto: Boris Pejović)

Labovićev pravni zastupnik – advokat Zoran Vukićević prigovorio je Vasovom iskazu, sa obrazloženjem da se značajno razlikuje od iskaza datog u prethodnom postupku.

Vasovu priču potvrdile su svjedokinje Stana Božović i Sanja Dašić. Obje su tvrdile da je Labović posredno i neposredno vršio pritiske na njih, nakon što su uhapšeni, da ne pominju njegovo ime pred policijom.

Božović je kazala da je uprkos tome pred nadležnim organima kazala sve šta zna, jer nije željela nikog da prikriva.

Vukićević i Labović su prigovorili njihovim iskazima uz obrazloženje da su sve iznešene informacije saznale posredno, iz Vasove priče, dok nijesu direktno svjedočile tim krivičnim djelima.

Vasovu priču, međutim, demantovalo je svjedočenje Saše Dašića, koji je rekao da Labović nije išao za Nikšić, već on. Kazao je da je sa Vasom odvezao “passat” za Nikšić, da je čekao na klupi da neki čovjek pokupi ukradeni automobil, a sa obližnje klupe pokupio kovertu sa novcem koju je ta, njemu nepoznata osoba ostavila. Kasnije se, tvrdi, autobusom vratio za Podgoricu i novac predao Grbi, u stanu gdje je živio sa Vasom.

Ćetković je kazao da se Dašićev jučerašnji iskaz potpuno razlikuje od iskaza koji je dao pred tužiocem, dok se oba iskaza uveliko razlikuju od onog koji je dao na prethodnom suđenju zbog krađe ovih automobila, gdje su i osuđeni. On je ranije govorio da je nakon krađe automobila otišao kući i da nije bio u Nikšiću.

Na pitanje sudije koji je od ta tri iskaza tačan, Dašić je kazao da je jučeršanji iskaz tačan, a da ne zna zašto je drugačije svjedočio u dva prethodna postupka.

Savjetnica u podgoričkom ODT-u Nađa Popović, koja je juče zastupala optužnicu, prigovorila je u cjelosti Dašićevom svjedoku obrazloživši da je jasno da je promijenio iskaz kako bi olakšao položaj Laboviću.
Vukićević je primijetio da ni Dašićev prethodni iskaz, ali ni jučerašnji, značajno ne utiču na položaj njegovog branjenika u postupku.

Vas je nakon svih svjedočenja sudiji predao tri cjeduljice, koje je Labović u zatvoru navodno dostavio njemu, Dašiću i Grbi, a koje sadrže uputstva kako da svjedoče pred sitražnim organima. Okrivljeni je kazao da prvi put čuje za te cjeduljice i da na njima nije njegov rukopis. Labović je tražio da se na sljedećem ročištu sasluša svjedočenje i Petra Grbe, što je Ćetković prihvatio.

Naredno ročište zakazano je za 4. februar.

 Tvrdio da je kupovao lične karte za DPS

Labović je ranije “Vijestima” kazao da je dan uoči predsjedničkih izbora u izborni štab Demokratskog fronta donio više stotina ličnih karata, koje je prethodno, navodno otkupio u ime Demokratske partije socijalista.

Iz Uprave policije tada su saopštili da je od njega, u svojstvu građanina, uzeta izjava na okolnosti oko kupovine ličnih karata.

Uzeta je, kako su tada saopštili, izjava i od osoba koje je on pomenuo u svojoj izjavi i svi su negirali njegove navode.

Prema evidenciji Ministarstva pravde, koju je juče čitao Ćetković, Labović je ranije osuđivan zbog prevare, nedozvoljene trgovine, falsifikovanja ličnih isprava, prikrivanja, nedozvoljene gradnje, napada na službeno lice i zbog teške krađe.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com