U zatvoru pronađeno i oduzeto 298 telefona - Volim Podgoricu

U zatvoru pronađeno i oduzeto 298 telefona

Pokušaj unosa zabranjenih predmeta osuđenicima i pritvorenima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu dešavalo se i tokom ove godine, a službenici su uspjeli da oduzmu veći broj mobilnih telefona, ali i nešto droge i tableta. Jedan od ključnih problema pri otkrivanju unosa nedozvoljenih stvari jeste to što se zidine spuškog zatvora graniče sa privatnim imanjima, odnosno nijesu izolovane, što nadležnim službenicima otežava kontrolu, pišu Dnevne novine.

Od početka godine u UIKS-u je oduzeto 298 mobilnih telefona, 32 zamotuljka sa drogom i druga nedozvoljena roba.

“Najčešći slučajevi pokušaja unosa nedozvoljenih stvari i predmeta registrovan je kod lica koja dolaze u posjetu zatvorenicima, kao i prilikom unosa zatvorenicima odobrenih tehničkih stvari u kojima obično pokušavaju da prokrijumčare mobilne telefone. Takođe, u prethodnom periodu u dva slučaja protiv tri službenika UIKS-a pokrenut je disciplinski postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog sumnje da su pokušali omogućiti licima lišenim slobode posjedovanje stvari i predmeta čije je držanje i upotreba zabranjeno u zatvoru. O navedenim slučajevima obaviještena je i Uprava policije, čiji su službenici u saradnji sa tužilaštvom preduzeli radnje i mjere iz svoje nadležnosti”, kazali su Vikend novinama iz UIKS-a.

Posljednji slučaj se desio prošle sedmice, kada je od pritvorenika u spuškom zatvoru Srđana Pavlovića iz Tivta oduzet ajfon i poslat na vještačenje.

Pretresom sobe u kojoj boravi Pavlović pronađen je telefon, nakon čega je od njega uzeta izjava. Za sada nije utvrđeno kako je pritvorenik došao do telefona.

Pavlović je uhapšen u avgustu zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Kolumbije. On je priznao krivicu i pregovarao sa tužilaštvom o statusu svjedoka saradnika.

Kako su pojasnili u odgovorima za VN, postoji više načina provjere zabranjenih predmeta.

“Službenici obezbjeđenja u vršenju poslova obezbjeđenja kontinuirano preduzimaju službene radnje koje su usmjerene na kontrolu zatvorenika i prostora u kojem oni borave. Radnje pretresa službenici mogu da vrše samoinicijativno, na osnovu naređenj a neposrednog starješine, lica koje rukovodi zatvorom, starješine UIKS-a, a što prevashodno zavisi od operativnih saznanja službenika UIKS-a. Na ovoj način sprečava se unos nedozvoljenih stvari, predmeta i materija u krug UIKS-a”, navode iz Uprave.

Kompleks Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kako su dodali, je smješten u Spužu i graniči se sa privatnim imanjima, koja nijesu i ne mogu biti pod kontrolom službenika obezbjeđenja Uprave.

“Međutim, službenici obezbjeđenja daju značajan doprinos na sprečavanju prebačaja nedozvoljenih stvari i predmeta preko žičane ograde u prostor Uprave, vršeći konstantne obilaske i kontrole prostora, što je doprinijelo da je u posljednjem periodu, u odnosu na raniji, znatno smanjen broj nedozvoljenih stvari i predmeta koji prebačajem preko žičane ograde dospiju u prostor Uprave”, kazali su iz UIKS-a.

Nije mali broj slučajeva da službenici u krugu zatvora otkriju ubačeni paket. Prebacivanje nedozvoljenih stvari poput mobilnih telefona i droge preko ograde zatvora već neko vrijeme uzima maha. Nova taktika za doturanje mobilnih telefona, ali i droge, po svemu sudeći, iznuđena je detaljnim kontrolama paketa koje primaju osuđenici i nemogućnošću da se na taj način neopaženo unesu zabranjene stvari. Kako ističe izvor iz UIKS-a, gotovo svakodnevno, službenici uz pratnju posebno istreniranih pasa obilaze zabranjenu zonu duž spoljne ograde zatvorskog kompleksa i pronalaze nedozvoljene predmete koji “dolijeću” preko žice.

Međutim, zahvaljući novim nadzornim kamerama i činjenici da službenici svakog jutra, uz pse posebno obučene za traganje, kontrolišu prostor oko spoljne ograde zatvora i ovaj vid doturanja nedozvoljnih predmeta i droge je sveden na minimum.

Postoji više načina na koji se sporni predmeti unose.

“Načini na koje se pokušavaju unijeti nedozvoljene stvari i materije (mobilni telefoni, kartice, punjači za mobilne telefone, zamotuljci sa materijom nepoznatog porijekla, improvizovani bodeži i drugi oštri predmeti) u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija su raznovrsni i inovativni. Najčešći načini pokušaja unosa istih su putem posjeta rodbine zatvorenika i to ušivanjem nedozvoljenih stvari u posebne šavove garderobe, skrivanjem u knjige i u pribor za ličnu higijenu koji se dostavljaju zatvorenicima i pritvorenicima itd”, stoji u odgovorima i dodaje se da kada su u pitanju pritvorenici, najčešći način na koji se nedozvoljene stvari pokušavaju unijeti od posjetilaca jeste ušivanje istih u garderobu, pakovanje u ambalažu za hranu ili u tehničkim uređajima.

Vikend novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com