PODGORICA: Kuća Stojanovića biće rezidencija za pisce - Volim Podgoricu

PODGORICA: Kuća Stojanovića biće rezidencija za pisce

Porodična kuća pokojnog podgoričkog advokata Milinka Stojanovića u Skopskoj ulici u Maslinama, koju je on zavještao Glavnom gradu za potrebe Narodne biblioteke Radosav Ljumović, biće korišćena kao rezidencija za pisce i umjetnike iz regiona i Evrope, saopštio je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, gostujući u emisiji Živa istina, prenosi Dan.

Vuković je naveo da će kuća Stojanovića biti otvorena u susret 19. decembru, Danu oslobođenja Podgorice.

“U susret 19. decembru, otvorićemo kuću Stojanovića, legat koji je ostavljen Glavnom gradu, a prema kome se Glavni grad dugo vremena nije primjereno odnosio. Tu smo kuću sredili i ona će biti korišćena kao rezidencija za pisce i umjetike iz regiona i Evrope. Do sada to nije postojalo u Podgorici i na ovaj način ćemo obogatiti kulturnu ponudu”, saopštio je Vuković.

Ugledni podgorički advokat, pokojni Milinko Stojanović zavještao je svoju porodičnu kuću u Maslinama Glavnom gradu, za potrebe Narodne biblioteke Radosav Ljumović. Milinko Stojanović je NB Radosav Ljumović poklonio i ličnu biblioteku supruge Antonije Bulat Stojanović, poznate podgoričke advokatice. Ovaj legat broji 632 naslova i u njemu se nalazi literatura iz oblasti pravnih nauka i pravu bliskih struka. Ovaj bračni par je za života pomagao pojedincima, institucijama i svom rodnom gradu.

Iz Glavnog grada ranije je saopšteno da je poštujući želju Stojanovića, da još za njegovog života biblioteka počne sa radom u dijelu objekta, područno odjeljenje u Maslinama 2008. preseljeno u dio suterenskog prostora. Iako je u kući otvoreno područno odjeljenje biblioteke Radosav Ljumović, stanovnici Maslina su dugo vremena ukazivali da ono često ne radi, te da je dvorište zaraslo u rastinje.

Iz Glavnog grada su ranije saopštili da su potrebna značajna novčana sredstva kako bi kuća Milinka Stojanovića bila rekonstruisana i kompletna bila stavljena u funkciji biblioteke.

“Želja zavještaoca je bila da, nakon njegove smrti, biblioteka za svoje potrebe koristi kompletan prostor kuće sa dvorištem (prizemlje, suteren i plac od oko 600 kvadrata). NB Radosav Ljumović u skladu sa mogućnostima i uslovima obavlja svoju djelatnost. Područno odjeljenje biblioteke raspolaže sa knjižnim fondom od gotovo 6.000 jedinica”, saopšteno je ranije iz Glavnog grada.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com