DANAS JE VAŽAN DAN ZA PRAVOSLAVCE: Evo šta bi trebalo da uradite da dočekate praznike u sreći i blagostanju - Volim Podgoricu

DANAS JE VAŽAN DAN ZA PRAVOSLAVCE: Evo šta bi trebalo da uradite da dočekate praznike u sreći i blagostanju

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obilježavaju praznik posvećen Svetom Jovanu Ćutljivom ili Jovanu Molčaniku.

On je pravoslavni svetitelj i episkop rodom iz Nikopolja Jermenskog, od oca Evkratija i matere Efimije. U osamnaestoj godini riješio jeda se zamonaši, i mnoge je godine proveo u posvećenoj veri, čisteći srce suzama, postom i molitvom.

Posle deset godina postavljen je za episkopa kolsonijskog. Svojim primjerom privukao je vjeri svog brata Pergamija i strica Teodora, ljude znamenite na dvorovima cara Zenona i Justinijana. Vidjevši zlobu i pokvarenost ovog svijeta, koju on nije mogao da izliječi, napustio je episkopski presto i prerušen u prostog monaha došao je u porodicu svetog Save kod Jerusalima, gdje mnoge godine osta nepoznat vršeći savjesno i izvrsno svaku službu, na koju ga je slao iguman.

Zbog toga ga je sveti Sava Osveštani predložio patrijarhu Iliji, da ga rukopoloži za prezvitera. Kada je ovaj pristao, Jovan mu ispovijedi da je on već u episkopskom činu. Tada se zatvori sveti Jovan u keliju, i u ćutanju i molitvi provede godine i godine. Potom u pustinji provede devet godina hraneći se samo divljim zeljem, pa se opet vratio u manastir.

Kada je Sveti Sava Osveštani preminuo, Jovan je silno tugovao za njim. Onda mu se Sava javio u viziji i rekao mu:

“Ne tuguj, oče Jovane, jer ako se i razlučih od tebe tijelom, ipak sam duhom c tobom”. Tada ga je Jovan zamolio: “Moli Gospoda, oče, da i mene uzme s tobom”.

Na to mu Sava odgovori: “To ne može biti sada, jer ima da dođe na manastir veliko iskušenje; pa Bog hoće da budeš u tijelu na utjehu i utvrđenje pravovjernih protiv jeretika.”

Odvraćao je verne od jeresi Origeniva i doprineo mnogo da se ta jeres suzbije i osudi. Prozirao jasno u duhovni svijet i iscjeljivao ljude od bolesti. Umro je 558. godine u stotinu četvrtoj godini života. Kako objašnjava pjesma iz prologa, Bog sluša molitve pravednika i ispunjava ih – ponekad odmah i doslovno a ponekad kasnije, u zgodno vrijeme, s obzirom na korist crkve.

Drugim riječima: ispunjujući molitve pravednika, Bog ima u vidu ili spasenje jednoga čovjeka ili dobro cijele crkve.

Dakle, posebno danas, ali i inače, budite vrijedni u traženju istine, još vrjedniji u očišćenju svog srca, strpljivi u čekanju i nepokolebljivi u veri pa će nam Bog dati sve u svoje vrijeme onako i onoliko kako i koliko nam je nužno za naše spasenje.

Sveti Jovan Ćutljivi u hrišćanstvu predstavlja odlučnost i istrajnost, a vjeruje se da na njega treba u tišini provesti cio dan vježbajući svoju disciplinu i slušajući više šta drugi govore.

(Kurir.rs/Dnevno)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com