PODGORICA: Ako se nešto ne uradi, iz ovog naselja iseliće se preko 300 porodica - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ako se nešto ne uradi, iz ovog naselja iseliće se preko 300 porodica

Mještani park šume Zagorič pozvali su državu da riješi problem na hiljade građana ovog naselja, te da će nečinjenjem doprinijeti da bude iseljeno više od 300 porodica iz svojih domova.

Oni su na juče održanom skupu u Zagoriču pozvali parlamentarne partije da ih prime na razgovor kako bi im dostavili dokaze i pokrenuli istragu o krađama koje, kako kažu, sprovode razne komisije i od njih niži činovnici grada i Vlade.

Predstavnik mještana park šume Zagorič Radovan Jeremić tvrdi da su izigrani od strane pregovarača Vlade, te da su svi povjerovali u obećanje koje im je dato i da su se uzaludno obradovali konačnom rješenju njihove višedecenijske muke.

“Od toga očigledno nema ništa i zbog toga smo svim parlamentarnim partijama predali zahtjev za prijem, gdje ćemo da ih molimo da kroz instituciju parlamenta pokrenu istragu o malverzacijama, kojima smo oštećeni i mi i država Crna Gora”, kazao je Jeremić.

Prema njegovim riječima, od njihovog slučaja “ovajdili su se advokati i korumpirani službenici komisije za povraćaj i obeštećenje”.

“Korupcija je kriva za stanje u kojem smo danas. Na osnovu njihovog rada danas imamo situaciju dvojnog vlasništva i neregularnog uknjižavanja. Navodni vlasnici zemljišta u Zagoriču su tražili obeštećenje za ‘nepravedno plaćanje oduzete zemlje njihovim precima’, još prije 70 godina. Oni znaju da se tu nalaze naše kuće i da je akcionim planom Vlade iz 2010. godine započeta regularizacija nelegalnih naselja. Ipak, neko je bio jači i od odluke Vlade u namjeri da sebi pribavi korist i pitamo se pod čijim pritiskom komisij a donosi rješenje da se nj ima zemlja vrati, a na kojoj su naše kuće. Na ovaj način krše zakon, ali i vrijeđaju inteligenciju pretvaranjem ‘rala u hektar, pa imamo situaciju da, što je oduzeto od 15 porodica, vraćeno je dvjema porodica Vučinićima i Stamatovićima, a za ostale nema zemlje. Prema toj matematici je njima pripao cijeli Zagorič i dio Zlatice, a to je dokaz validnosti dokumenta, na osnovu kojeg je vraćena zemlja”, istakao je Jeremić.

Mještani navode da imaju problema i sa prevodom zemlje, te da je jedini način da kupljenu zemlju prevedu na sebe da urade krivično djelo.

“Naime, prvo nas upišu kao nasljednika 7/1, uz unaprijed potpisanu izjavu da se odričemo ostatka ‘nasljedstva, osim ovog placa. Zatim, uz čekanje od šest i više mjeseci i naravno neplaćanj a poreza na promet nekretnine, jer smo ‘nasljednici’ i bez ikakvog traga novca, koji im dajemo na ruke osim obične priznanice, dobijemo list nepokretnosti” kazao je Jeremić.

Mještani tvrde da zbog svega toga žive u strahu od iseljenja i torture od javnih izvršitelja, ali poručuju da niko neće živ iz kuće izaći i da ih obećanjima ne mogu prevariti.

“Pozivamo čelnike države i grada da zajedno damo primjer kako se rješava problem građana star nekoliko decenija. Mi nećemo tražiti krivca ako nam riješe egzistencijalno pitanje koje smo započeli rješavati prije skoro 30 godina, stvarajući ovo naselje. Potrebno je samo malo dobre volje da nam se omogući plaćanje otkupa zemlje, predviđeno akcionim planom iz 2010. godine. Da smo tada počeli već bi bilo otplaćenih placeva i legalizovanih objekata, što je interes države i nas mještana park šume Zagorič. Poručujemo da ni sada nije kasno, ali da se ne igraju sa našim strpljenjem, jer kad su porodice u pitanju ne garantujemo da ćemo strpljivo čekati dželata na svojim vratima”, istakao je Jeremić.

Prošle sedmice mještani park šume Zagorič poslali su otvoreno pismo predsj edniku Vlade, tražeći da se nešto učini po pitanju ovog problema. Oni navode da su pokazali i te kako dosta strpljenja, ali da će, ako se nastavi ignorisanje nadležnih, biti prinuđeni da ponovo organizuju proteste i da neće mirno čekati.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com