EUROPOL U IZVJEŠTAJU UPOZORAVA NA BALKANSKI KARTEL: Preko Crne Gore švercuju heroin, a diluju kokain - Volim Podgoricu

EUROPOL U IZVJEŠTAJU UPOZORAVA NA BALKANSKI KARTEL: Preko Crne Gore švercuju heroin, a diluju kokain

Prema izvještaju Europola o tržištu narkotika u ovoj godini, veći dio evropskog tržišta narkotika čine kanabis i kokain. Balkan, na vrhu sa Albanijom, i dalje je prepoznatljiv u ovim ilegalnim tokovima. Crna Gora zauzima mjesto u takozvanoj srednjoj ruti krijumčarenja droge.
Procjenjuje se da evropsko tržište heroina godišnje vrijedi najmanje 7,4 milijarde eura, a balkanska ruta je i dalje ključni koridor za ulazak heroina u Evropu.
Put od Avganistana preko Irana, Turske i Balkana predstavlja najkraću udaljenost do evropskih tržišta. Turska je presudna do balkanske rute, a Istanbul je ključno mjesto za dalju distribuciju pošiljki heroina.

Prema izvještaju Europola, heroin se može isporučiti iz Turske na evropsko tržište preko tri grane balkanske rute. Južna grana prolazi kroz Grčku, Albaniju i Italiju, a podrazumijeva pomorski i kopneni prevoz. Srednja grana prolazi kroz Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Italiju ili Austriju. Sjeverna grana ide preko Bugarske i Rumunije u Mađarsku, Austriju, Češku, Poljsku ili Njemačku.

Kokain je druga najčešće konzumirana droga u Evropi. Njegova minimalna vrijednost na malom tržištu u 2017. godini procijenjena je na 9,1 milijardu eura. Prema istraživanjima, upotreba ove droge se povećava iako je prvenstveno karakteristična za zapadnu i južnu Evropu.
Zaplene ove droge u Evropi su rekordne, a 2017. godine bilo ih je 104.000, pri čemu je oduzeto ukupno 140 tona tog narkotika. U izvještaju Europola se navodi da je oduzeti kokain visoke čistoće, često iznad 85 odsto, što navodi na zaključak da je dostupnost te droge u Evropi trenutno velika.
– „Balkanski kartel“ i dalje će povećavati svoju ulogu u međunarodnoj trgovini kokainom. Te kriminalne grupe uglavnom čine Srbi zajedno s Crnogorcima i Hrvatima, koji sarađuju bez obzira na nacionalnost – navodi sse u izvještaju.

Kako se dalje navodi u tom dokumentu, nekoliko distributerskih mreža kolektivno ulaže u vrlo velike pošiljke kokaina iz različitih izvora u Južnoj Americi. Oni su ojačali i svoj položaj na mjestima na kojima mogu pristupiti kokainu po nižim cijenama, poput Kolumbije, Dominikanske Republike i Ekvadora. Te kriminalne grupe su upletene u infiltraciju i korupciju u ključnim evropskim i međunarodnim lukama. Koriste uglavnom kontejnere i plovila koja prenose kokain u Evropu.
Prema izvještaju Europola, kanabis je najveće tržište droga u Evropi i glavni izvor prihoda za kriminalnu ekonomiju, a Evropa je glavni proizvođač kanabisa.
– Proizvodnja u blizini ili u korist potrošača stvara dodatne izazovi za primjenu zakona. Veliki dio kanabisa koji se konzumira u Evropi uzgaja se blizu mjesta potrošnje. To smanjujući potrebu za prometom droge preko vanjskih granica i smanjuje rizik od zabrane – piše u izvještaju Europola.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com