ZEMLJA SE MIJENJA! Sjeverni pol se pomjera ka Sibiru, ulazimo u NEPOZNATO! Posledice će biti strašne po cio svijet - Volim Podgoricu

ZEMLJA SE MIJENJA! Sjeverni pol se pomjera ka Sibiru, ulazimo u NEPOZNATO! Posledice će biti strašne po cio svijet

Britanski geološki centri i američki nacionalni centri za informacije o životnoj sredini objavili su novo ažuriranje svjetskog magnetnog modela, kojim se potvrđuje da magnetni sjeverni pol, čije su koordinate ključne za navigacione sisteme koje koriste vlade, policije i niz civilnih aplikacija, nastavlja da se pomera ka Sibiru.

Podaci pokazuju da je ove godine magnetni sjeverni pol prešao unutar 390 km od geografskog Sjevernog pola i prešao glavni meridijan Grinič. Naučnici su takođe potvrdili da Zemljino magnetno polje i dalje slabi, brzinom od oko 5 odsto na svakih 100 godina.

Ranije ove godine Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD i Britanski geološki zavod bili su primorani da ažuriraju svjetski magnetni model, godinu dana prije planiranog roka, zbog brzine kojom se magnetni sjeverni pol pomijera od kanadskog Arktika i ka ruskom Sibiru.

Arktik
ARKTIK FOTO: PROFIMEDIA

Svjetski magnetni model koristi se u mnogim oblastima, od aplikacija za kompas za pametne telefone, mapa i GPS usluga, do telekomunikacionih prenosnih sistema i navigacionih alata za razne agencije, uključujući Saveznu upravu za vazduhoplovstvo, NASA, američko Ministarstvo odbrane i NATO.

Komentarišući najnovije podatke, geofizičar Siaran Began rekao je da kretanje pola ne samo da je „brže“ nego devedesetih godina prošlog vijeka „već je brže nego u prethodna četiri vijeka“, navode naučnici i ističu kako „zaista ne znaju mnogo o promjenama koje to pokreću“.

Kad je pol prešao meridijan Grinič i nastavio svoje kretanje prema istoku, čovječanstvo je ušlo u nepoznato.

Naučnici su ranije izrazili zabrinutost zbog kolebanja magnetnog sjevernog pola i njegovog mogućeg uticaja na magnetno polje koje štiti Zemlju. Bez polja, Zemlja bi bila izložena sunčevim olujama, što bi moglo nanijeti veliku štetu, od svemirskih letjelica do elektroenergetskih mreža. Čak i ako je magnetno polje netaknuto, planeta ostaje ranjiva.

Antarktik
ANTARKTIK FOTO: EPA

Nacionalna akademija nauka SAD 2011. godine je izračunala da bi ponavljanje solarne oluje poput one koja je pogodila planetu 1859. godine moglo nanijeti čak 2 biliona (2.000 milijardi) dolara početne štete i da bi bila potrebna decenija da se šteta sanira.

Štaviše, oslabljeno magnetno polje može dovesti do potencijalno kataklizmičnog procesa koji naučnici nazivaju „geomagnetnim preokretom“, u kojem Zemljin severni i južni pol mijenjaju mjesta. Procjenjuje se da se poslednji takav zaokret dogodio prije oko 800.000 godina, a neki naučnici vjeruju da bi takav događaj uskoro mogao i da se ponovi, iako bi taj proces mogao da traje vjekovima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com