Koncert američke džez umjetnice Indre Rios – Moor - Volim Podgoricu

Koncert američke džez umjetnice Indre Rios – Moor

 

Poznata američka džez umjetnica Indra Rios-Moor nastupiće u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena” premijerno na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović”, u subotu, 21. decembra, u 20 sati.

Umjetnica će u pratnji danskog saksofoniste Benjamina Traerupa i japanskog kontrabasiste Masatosija Kamagusija izvesti širok repertoar koji je objavila na svoja četiri albuma – akustički adresar pun džeza, gruva, soula, ali i folka, gospela i bluza.

Indra Rios-Moor je rođena u Njujorku, odrasla u porodici muzičara (otac Donald je svirao bas u grupama slavnih džez muzičara kao što su Soni Rolins, Elivn Džouns, Arči Šip, Džeki Meklejn idr). Sa 13 godina je dobila stipendiju da školuje svoj glas-sopran na Muzičkom koledžu “Mannes”, a uporedo je pohađala i ljetnji kamp “Village Harmony” u Sjevernom Vermontu; Tako je već kao tinejdžerka provodila vrijeme u paralelnim muzičkim svijetovima: jedan je bio pun klasičnih arija i vježbanja vokaliza, a drugi je bio ispunjen tradicionalnim američkim narodnim napjevima i starim balkanskim narodnim pjesmama.
Susret s danskim džez saksofonistom Benjaminom Traerupom je bio prekretnica za njen lični i profesionalni život. Odlazak u Dansku, i formiranje trija 2007, predstavljalo je novo poglavlje u karijeri pjevačice; za početak, uslijedili su koncerti u Danskoj i Skandinaviji. Prvi album “Indra” objavila je 2010. Ubrzo je za svoj drugi album “In Between”, dobila godišnju nagradu za najbolji album u Danskoj 2012. Njen sljedeći album “Heartland” objavljen 2015. u izdanju “Impuls! Records”, dobio je odlične kritike međunarodne štampe, koja ga je proglasila jednim od najboljih džez albuma te godine (Sunday Time i Telegraph, London). Njen singl “Little Black Train” je bio prvi na listama Itunes-a u Francuskoj, Danskoj i Njemačkoj, a francuski nedjeljnik “Telerama” ju je ocijenio kao “nebeski glas džeza”.
Prošle godine, Indra je objavila četvrti album, pod naslovom “Carry My Heart” u izdanju “Verve Records”. Pjesma Kurtisa Mejfilda “Keep on Pushing” je središnji dio ovog albuma koji je snimljen s dobitnikom „Gremija“, Džejom Nulandom. Indra je smatrala da je upravo ta pjesma neodoljiva i kritična poruka ovog albuma. S albumom „Carry My Heart“, Indra i njen bend nastavljaju u eklektičnom duhu prethodnog, “Heartland”, da tkaju zvučni univerzum koji stvara prolaznu liniju između pjesama Stilija Dana, švedske elektro-pop pjevačice Robin, Džonija Naša, braće Ajsli, kompozitora-klasika Klausa Obermana, Djuka Elingtona, Kurtisa Mejfilda, Džordža Geršvina, Bobija Kuldvela, kao i dvije originalne kompozicije koje otvaraju album – “Carry My Heart” i “Give it Your Best”.

Više informacija na sajtu umjetnice: https://www.indrariosmoore.com/

Ulaz je besplatan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com