ZAHAROVA: Zakon o slobodi vjeroispovesti u CG prevazilazi nacionalne okvire! - Volim Podgoricu

ZAHAROVA: Zakon o slobodi vjeroispovesti u CG prevazilazi nacionalne okvire!

Zakon o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori prevazilazi nacionalne okvire i utiče na jedinstvo pravoslavnog svijeta, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, radi se o “zakonu suverene države“.

“To je prerogativa te zemlje i njenog naroda. Mi smo kategorički protiv bilo kakvog miješanja u unutrašnje poslove. Suština onoga što se razmatra može ozbiljno uticati na interese Crnogorsko-primorske mitropolije Srpske pravoslavne crkve, kao i na njena prava svojine na vjerskim objektima“, istakla je Zaharova.

Ona je dodala da ova tema već izlazi iz nacionalnih okvira i uključuje pitanja jedinstva pravoslavnog svijeta i očuvanja njegovih temelja, koji su se gradili vijekovima.

“Mi smo ubjeđeni da je neophodno da se striktno poštuju zakonska prava kanonskih pravoslavnih crkava, dok neuvažavanje njihovog mišljenja i vještačko stvaranje uslova za raskol među vjernicima mogu prouzrokovati velike probleme“, ocijenila je ona.

Prema njenim riječima, predstavnici izvršne vlasti zapadnih zemalja poslednjih godina su izuzetno ispolitizirali crkvenu temu.

“Stoga se ta tema ne može komentarisati sa tačke gledišta pravoslavlja ili bilo koje druge konfesije, nego polazeći od toga kako se predstavnici organa izvršne vlasti, odnosno zvanični predstavnici niza država, neprihvatljivo miješaju u religiozne poslove“, ocijenila je ona.

U ovkiru formiranja nove crkve Vlada Crne Gore će 24. decembra razmatrati nacrt zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori, a to je izazvalo burnu reakciju u zemlji. Zakonom je predviđeno oduzimanje crkvene svojine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Riječ je o više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com