NAJVEĆI GRIJEH NA POSNOJ SLAVI! Na Nikoljdan nikako ne smijete da radite ovo! Činite veliki GRIJEH za trpezom - Volim Podgoricu

NAJVEĆI GRIJEH NA POSNOJ SLAVI! Na Nikoljdan nikako ne smijete da radite ovo! Činite veliki GRIJEH za trpezom

Jedan poguban i štetan običaj se polako iz neupućenosti u nekim našim krajevima uvlači u naš narod.

Naime, kada neka slava padne uz post, ili u srijedu ili petak, na primjer Nikoljdan, koji je uvijek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira na to da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.

Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni grijeh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na grijeh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vrijeme kada crkva naređuje post. Kad slava padne u srijedu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan.

FOTO: PROFIMEDIA

Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, „prikazati“ na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemjerje, i nije dostojno hrišćanina,   i pravoslavca, pogovo kada se zna da se može čak ljepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane. Postoji čak i kuvar sa receptima za pripremanje posnih jela, koga bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu.

FOTO: PROFIMEDIA

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com