DANAS SU MATERICE: Djeca vezuju majke, a žene ove stvari NIKAKO ne treba da rade - Volim Podgoricu

DANAS SU MATERICE: Djeca vezuju majke, a žene ove stvari NIKAKO ne treba da rade

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Materice, praznik majki. Ovaj praznik pada uvijek u drugu nedjelju pred Božić.

Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena. Tog dana djeca porane i unaprijed pripremljenim kanapom, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na isti način kao što su njih majke vezivale na Djetinjce.

Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Djeca joj čestitaju praznik, a majka onda dijeli djeci poklone, i na taj način se “driješi”. Na isti način se vežu sve udate žene, koje se driješe poklonima djeci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima.

Na Materice se prema običaju sastaju muškarci i djevojke koji planiraju brak, a tom prilikom treba da se daruju nekom sitnicom.

– Dobro jutro gazdarice, došle su vam Materice. Mi smo došli znaš, da nam nešto daš, pjevalo se ranije na ovaj dan.

Vjeruje se i da muževi treba da vežu svoju tek udatu ženu i tako prizovu dobijanje potomstva u narednoj godini.

Za Materice je običaj i da sve žene obavezno odu na liturgiju u crkvu gdje ih sveštenik pričesti i da im oproste od svih grijehova koje su eventualno počinile u poslednjih godinu dana.

Postoji i narodno vjerovanje po kome na Materice nipošto ne treba obući već nošenu odjeću već isključivo novu, kako bismo “čisti” ušli u Novu godinu.

Materice su praznik na koji nikako ne treba spremati kuću, usisavati, prati i čistiti.

Materice uvijek padaju nedjelju dana poslije Djetinjaca, hrišćanskog praznika djece i roditelja, ali i nedjelju dana prije Očeva, praznika svih muškaraca koji su postali tate.

Ova tri praznika imaju za cilj da učvrste jedinstvo u porodici hrišćanskog svijeta.

Simbolika ovog uzajamnog “vezivanja” i “driješenja” djece i roditelja je jasna: na ovaj način pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog – Božića, koji je pomirio čovjeka sa Bogom odriješivši ga veza grijehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

2 komentara

  1. Substantially, the post is really the freshest on this noteworthy topic. I concur with your conclusions and also will eagerly look forward to your coming updates. Simply just saying thanks will certainly not simply be acceptable, for the perfect lucidity in your writing. I will certainly quickly grab your rss feed to stay informed of any updates. Fabulous work and much success in your business endeavors!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com