CRNOGORSKI SUD NE DA AJVAZA: U Turskoj mu prijeti mučenje! - Volim Podgoricu

CRNOGORSKI SUD NE DA AJVAZA: U Turskoj mu prijeti mučenje!

Sud je stavio vladavinu prava iznad politike i utvrdio da bi turski državljanin Harun Ajvaz bio izložen mučenju usled sistematskog kršenja ljudskih prava u Turskoj, te je ukinuto rješenje Apelacionog suda, kojim je bilo omogućeno da Ajvaz bude izručen Turskoj, saopštio je danas njegov advokat, Dalibor Tomović.

Kako je naglasio Tomović, Ajvaz se u ekstradicionom pritvoru nalazi od 16. septembra, po rješenjima Višeg suda u Bijelom Polju i Apelacionog suda.

Tomović ističe da je Ustavni sud stava da bi izručenjem Haruna bio prekršen temeljni postulat prava – zabrana vraćanja – utemeljen u Ustavu i zakonima Crne Gore. Po tom postulatu se stranac ne može protjerati iz naše u zemlju u kojoj mu prijeti mučenje, nečovječno postupanje ili ozbiljno kršenje prava zagarantovanih Ustavom.

“U konačnom sud je zaključio da postoji opasnost da će Harun uslijed izručenja Turskoj biti izložen mučenju i zlostavljanju, te da bi njegovim izručenjem Crna Gora prekršila i Evropsku konvenciju”, dodao je Tomović.

Ukazao je da je sud uzeo u obzir stanje ljudskih prava u Turskoj i pozvao se na izvještaje Amnesty International o stanju ljudskih prava u toj zemlji, Rezoluciju Evropskog parlamenta, Izvještaj Specijalnog izvjestioca za mučenje i drugo okrutno i nečovječno postupanje prilikom njegove posjete Turskoj, dostavljen Savjetu za ljudska prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje Apelacionom sudu Crne Gore, od koga očekujemo da prihvati pravni pristup Ustavnog suda Crne Gore i odbijanjem izručenja Ajvaza spriječi kršenje Ustava i Evropske konvencije”, poručio je Tomović.

Ko je Harun Ajvaz

Harun Ajvaz je radio kao upravitelj studentskog doma do 2016. godine, ustanovi koja je navodno povezana sa Gulenovim pokretom, a sudski povjerenici otpustili su ga sa te funkcije 10. marta 2016. Istovremeno je Tužilaštvo pokrenulo krivično gonjenje protiv škole i njenih zaposlenika, zbog navodnog članstva u terorističkoj organizaciji i finansiranja terorizma.

Nakon pokušaja državnog udara 15. jula 2016, studentski dom su zauzele turske vlasti, a većina zaposlenih je pritvorena.

Generalni direktor studentskog dom, generalni računovođa, upravnik smještaja, kao i mnogi drugi saradnici Ajvaza su već osuđeni zatvorske kazne od šest do 12 godina.

2 komentara

  1. This is definitely an affecting take on this theme. Thanks, I’m happy you discussed your opinions plus inspiring ideas and I find I somewhat agree. I really welcome your clear writing along with the work may possibly have you spend working on this document. A great many thanks for this strong work furthermore great luck with your web-site, I most certainly I’m looking forward to new post in the near future.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com