DANI KOJI SU POTRESLI SVIJET: Albanska tragedija, suze Tereze Mej, impičment Trampa, simbol Pariza i “pluća svijeta” U PLAMENU - Volim Podgoricu

DANI KOJI SU POTRESLI SVIJET: Albanska tragedija, suze Tereze Mej, impičment Trampa, simbol Pariza i “pluća svijeta” U PLAMENU

Nova 2020. godina je pred nama, a protekla 2019. bila je obilježena burnim dešavanjima na svjetskoj sceni. Od masakra na Novom Zelandu i požara u Amazoniji do formiranje nove Evropske komisije i impičmenta Donalda Trampa.

Kroz fotografije najvažnijih događaja predstavljamo vam one koji su obilježili godinu za nama.

HAPŠENJE ASANŽA

 

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž uhapšen je u ambasadi Ekvadora u Londonu 11. aprila, nakon sedam godina provedenih u objektu. Asanž je tražio azil od Ekvadora u strahu od izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je tražen zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata, a taj azil mu je u aprilu povučen, uz navode da je Asanž prekršio međunarodne konvencije.

MASAKR NA NOVOM ZELANDU

 

Bijeli supremacista Brenton Tarant iz Australije ubio je 15. marta u terorističkom napadu na dvije džamije u Krajstčerču ubijena 51, a ranio 49 osoba. Svjetski lideri su osudili ove napade, a premijerka Džasinda Ardern je rekla da tu do jedni od najmračnijih dana na Novom Zelandu. Sada već ikonska fotografija na kojoj Ardernova pokazuje empatiju prema pripadnicima muslimanske zajednice obišla je svijet.

OSTAVKA TEREZE MEJ

 

Bivša premijerka je 24. maja u suzama objavila da će podnijeti ostavku na funkciju 7. juna, nakon tri neuspješna pokušaja da “progura” svoj sporazum o Bregzitu. Emotivna Mej je rekla da je učinila “sve što je mogla” da ispoštuje rezultat referendum iz 2016, kojim je odlučeno da će Britanija napustiti Evropsku uniju. Njen naslednik Boris Džonson uspio je da iznađe novi sporazum i obećao da će Britanija izaći iz Evropske unije do kraja januara.

IMIGRANTSKA KRIZA U SAD

 

Jezivi prizori objavljeni su u javnosti sa američko-meksičke granice, nakon što su se otac i ćerkica utopili pokušavajući da pređu rijeku Rio Grande. Fotografija njihovih beživotnih tijela, objavljena 24. juna, pokazala je sa koliko se opasnosti suočavaju centralnoamerički imigranti koji pokušavaju da u SAD pronađu bolji život.

UKRAJINSKI SKANDAL

 

Ovaj skandal je izbio zbog telefonskog razgovora između Donalda Trampa i Volodomira Zelenskog 25. jula, u kojem je američki predsjednik od ukrajinskog kolege zatražio da ispita poslovanje svog političkog rivala Džoa Bajdena u Ukrajini i uslovio to slanjem vojne pomoći i sastankom u Bijeloj kući.

Brzina topljenja leda na Grenlandu je ove godine premašila sve rekorde. Grenland se topi do sada nezabilježenom brzinom, a ovog ljeta buknuli su i požari. Ledena ploča Grenlanda izgubila je 1. avgusta 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli da mjere topljenje leda 1950. Ovakvo katastrofalno stanje se očekivalo tek 2070, ali je dramatično topljenje ukazalo da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici.

IMPIČMENT

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, demokrata Nensi Pelosi, zvanično je pokrenula 24. septembra proces impičmenta, odnosno zvaničnu istragu o tome da li bi predsjednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan zbog navodne zloupotrebe položaja, nakon što je otkriven sadržaj njegovog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom. Impičment je izglasan u donjem domu Kongresa 18. decembra, kad je i nastala ova fotografija. Trampu sada slijedi proces suđenja u Senatu, koje će se verovatno održati u drugoj nedelji januara. Malo je, međutim, vjerovatno da će biti opozvan.

ABDIKACIJA JAPANSKOG CARA

 

Nakon 30 godina provedenih na Hrizantemskom tronu, Akihito je abdicirao je 30. aprila, postajući prvi japanski car koji je to uradio od 1817. Ovo je označilo kraj ere Heisei, a početak Reive. Akihita je nasledio njegov sin Naruhito.

SKANDAL SA EPSTAJNOM

 

Finansijer i pedofil Džefri Epstajn uhapšen je početkom jula zbog podvođenja maloljetnica, a umro je u svojoj ćeliji u zatvoru u Njujorku 10. avgusta. Iako su okolnosti njegove smrti misteriozne, zvanično je zaključeno da je Epstajn izvršio samoubistvo. Navodi se da je Epstajn zlostavljao desetine maloljetnica – prema pisanju nekih medija bilo je čak 80 žrtava, a pedofil se dovodio u vezu sa mnogim poznatim ličnostima, uključujući princa Endrua, Bila Klintona i Donalda Trampa.

MASOVNI PROTESTI U HONG KONGU

 

Protesti koji su počeli u martu zbog spornog Zakona o izručenju sa Kinom, prerasli su u julu u širi prodemokratski pokret. Zakon je u međuvremenu povučen, ali demonstranti i dalje zauzimaju ulice Hong Konga. Tokom poslednje eskalacije protesta Univerzitet na kojem su se smjestili demonstranti je bio pod opsadom četiri dana. Policija je do sada za rasterivanje demonstranata koristila i biber sprej, gumene metke i suzavac. Devojka na fotografiji povređena je policijskom projektilom i navodno oslijepela na jedno oko u sukobima sa policijom 11. avgusta, nakon čega je postala simbol protesta, sa demonstrantima koji su stavljali poveze na svoje oči.

POŽAR U KATEDRALI NOTR DAM

 

Katedralu Notr Dam u Parizu zahvatio je požar 15. aprila. Dok su vatrogasci uspjeli da ugase vatru, uništeni su toranj i većina krova katedrale, dok su zidovi i unutrašnjost teško oštećeni. Mnoge relikvije i umjetnička djela su spaseni, ali su neki oštećeni ili uništeni.

POŽAR U AMAZONIJI

 

Krajem avgusta je javljeno da je broj požara u Amazoniji usled seče šuma porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu i da prašume ove godine pogađa rekordan broj požara. Požari su čak doveli do zamračenja Sao Paola na sat vremena, nakon što je vjetar donio dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara. Najveća prašuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrijevanja.

ZEMLJOTRES U ALBANIJI

 

Sjeverozapad Albanije pogodio je zemljotres jačine 6,4 Rihtera, sa epicentrom 16 kilometara zapadno-jugozapadno od Mamurasa. Potres je trajao 30 sekundi i osjetio se u Tirani, čak i Tarantu i Beogradu, 370 kilometara od epicentra. U Draču koji se našao na najačem udaru nekoliko zgrada je sravnjeno sa zemljom, uključujući hotel visok sedam spratova. Poginulo je 52 ljudi, dok je povrijeđenih bilo oko 3.000.

Ovo je bio najjači potres koji je pogodio Albaniju za više od 40 godina, a ujedno i najsmrtonosniji za 99 godina. Takođe je trenutno najsmrtonosniji zemljotres u svijetu u 2019. Do 1. decembra bilo je 1.300 naknadnih potresa. Istog 26. novembra potres jačine 5,4 prodrmao je tlo Bosne i Hercegovine, šest km jugoistočno od Blagaja, a sledećeg dana 27. novembra, u 09.25 po lokalnom vremenu, zemljotres jačine 6,0 Rihtera pogodio je Grčku, 20 kilometara južno od ostrva Antikitera, između ostrva Krit i Kitera, na dubini od 71 km. Ojsetio se i u Atici i Peloponezu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com