DŽABE STE SE NADALI: Teško do NAKNADE ako vam nestane struja! - Volim Podgoricu

DŽABE STE SE NADALI: Teško do NAKNADE ako vam nestane struja!

Kada je iz crnogorske Regulatorne agencije za energetiku prije nekoliko mjeseci najavljeno da od početka avgusta građani imaju pravo na kompenzaciju od strane CEDIS-a ukoliko im nestane struje, a u skladu sa Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom, mnogi su se ponadali da će se energetske kompanije odgovornije odnositi prema pravima potrošača.

Međutim, ni tada, a ni kasnije nije potrošačima jasno i precizno objašnjeno, u kojim slučajevima imaju pravo na kompenzaciju i kako tačno da je ostvare. Odgovorajući na pitanje Portala Volim Podgoricu, da li građani užeg centra Glavnog grada imaju pravo na kompenzaciju jer su u nedjelju skoro puna četiri sata bili bez struje, rekli su nam da – nemaju.

-Konkretno, kako standardna usluga CEDIS podrazumijeva ponovno uspostavljanje napajanja kupca u roku od 24 sata, prekidi u napajanju kraći od navedenog roka, poput opisanog slučaja, nijesu predmet finansijske kompenzacije, navode iz Regulatorne agencije za energetiku.

Dakle, nestanak struje koji traje kraće od 24 sata, ne podliježe kompenzaciji za potrošače.

Koliko, u tom slučaju, ovaj dokument Regulatorne agencije za energetiku ima smisla, i koliko zaista štiti potrošače, ostaje otvoreno pitanje.

Podsjetimo, Podgoričani u centru grada koji su u nedjelju veče bili bez struje gotovo četiri sata, prema pojašnjenju iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDS, ne mogu ostvariti ovo pravo, jer su, kako navode, bili bez struje kraće od četiri sata.

CENTAR PODGORICE U MRAKU

PODGORIČANI BILI BEZ STRUJE SKORO 4 SATA: U CEDIS-u kažu da NEMAJU pravo na KOMPENZACIJU

Građani su se, prilikom prekida struje, u velikom broju obraćali našem portalu sa tvrdnjama da ne mogu da dobiju dežurnu službu i pitanjima kada će struja doći, kao i sa pitanjima kako da ostvare najavljenu finansijsku kompenzaciju.

U odgovoru na pitanja Portala Volim Podgoricu, CEDIS kaže – nikako.

Iz CEDIS-a su potvrdili da je dio centra Podgorice bio bez napajanja u periodu od 18:20 do 22 sata, kao i da je javnost o tome obaviještena putem objave na FB stranici, i saopštenja medijima.
-Pravila o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom definišu i pravo na finansijsku kompenzaciju, kao i postupak podnošenja prigovora snabdjevaču, odnosno Elektroprivredi Crne Gore. U slučaju neplaniranog prekida Opetator distributivnog sistema (CEDIS) je dužan da u roku od 24 sata od evidentiranja kvara, obezbijedi napajanje korisnika, osim ukoliko je došlo do prekida u napajanju na ruralnom području ili je prekid nastao usljed ispada/kvara podzemnog voda. U pomenutim slučajevima rok za ponovno uspostavljanje napajanja korisnika se prolongira za 12 sati. Napominjemo još jednom da je za najveći dio konzuma u centru Podgorice redovno napajanje uspostavljeno oko 21:15h, odnosno oko 22 sata za kompletan konzum, te da maksimalno trajanje beznaponskog stanja nije prelazilo četiri sata od momenta evidentiranja prekida od strane CEDIS-a, navode iz CEDIS-a za VP.

Međutim, u Pravilniku koji predviđa finansijsku kompenzaciju, član 21, stav 1, piše da se prekidom napajanja smatra svaki prekid u trajanju dužem od tri minuta.

3 komentara

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with similar comment. Perhaps there is by any means you are able to eliminate me from that service? Thanks!

  2. I can see that you are an expert in this area. I am starting a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com