Odnos prema reprezentaciji adut “Lavova” na EP - Volim Podgoricu

Odnos prema reprezentaciji adut “Lavova” na EP

Imamo poletnu, relativno mladu rukometnu reprezentaciju i želja je svakako da se plasiramo u drugu fazu Evropskog prvenstva, kazao je, u razgovoru za Portal RTCG, predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore (RSCG) Petar Kapisoda.

Evropsko prvenstvo će od ‎9. do 26. januaru biti održano u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, a novitet je što je turnir proširen sa 16 na 24 reprezentacije.

Plasmanom na kontinentalni šampionat ostvaren je željeni uspjeh koji je bio prioritet pred početak kvalifikacija, ali nije sve krenulo po planu.

“Prije svega, zadovoljni smo samim plasmanom, s obzirom da smo onako katastrofalno počeli kvalifikacije, remijem sa Farskim ostrvima i porazom u Ukrajini. Nakon toga niko nije očekivao u dvomeču sa Danskom, najboljom svjetskom reprezentacijom, možemo nešto da napravimo, tako da smo davno bili prežaljeni”, navodi Kapisoda.

Crna Gora je uz veliku pobjedu nad evropskim i svjetskim šampionom, selekcijom Danske, stigla do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta. Za Kapisodu, ta utakmica predstavlja jedan od najsvjetlijih trenutaka crnogorskog sporta od obnove nezavisnosti.

“Mislim da je nama po kvalitetu mjesto na šampionatu, ali i među 16 ili 12 najboljih. Pobjeda nad selekcijom Danske, koja je apsolutno najbolja reprezentacija svijeta, predstavlja senzaciju i uspjeh sam po sebi. Takođe, ne umanjujem onu pobjedu protiv Ukrajine u sjajnom ambijentu i zasluženo smo se našli na EP”, smatra nekadašnji reprezentativac.

Mlada i izuzetno talentovana ekipa Crne Gore ima veliki potencijal.

“Imamo poletnu, relativno mladu reprezentaciju, sa igračima koji u klubovima imaju mahom glavne uloge. Svi igraju, u formi su, u šta sam se uvjerio, s obzirom da sam svakodnevno s njima”, ističe Kapisoda.

Protivnici po mjeri

Prvu utakmicu na šampionatu naši rukometaši igraju 9. januara protiv Hrvatske, jedne od boljih selekcija na prvenstvu i kandidata za medalju, a zatim slijede dueli sa Srbijom i Bjelorusijom. Dvije provoplasirane selekcije će izboriti plasman u drugu fazu.

“Grupa je čudna, balkanska. Radi se o odličnim reprezentacijama, Hrvatska se ističe malo po kvalitetu i reputaciji. Čini mi se da imamo protivnike po mjeri. Nakon te tri utakmice u grupi imaćemo uvid šta naš tim može”, kazao nam je Kapisoda.

Austrija, Švedska i Norveška domaćini Evropskog prvenstva za rukometaše Austrija, Švedska i Norveška domaćini Evropskog prvenstva za rukometaše

Želja je, svakako, plasman u drugi krug i da se konačno ostvari pobjeda na prvenstvu Evrope.

“Mislim da nikad bliže nijesmo bili tome nego sad. Nezahvalno je jedino što je drugačiji format takmičenja, jer nije dovoljna jedna pobjeda za prolaz”, ističe predsjednik RSCG.

Nakon svega viđenog u kvalifikacijama, smatra da naša reprezentacija sa svima može da igra.

“Naš adut je, prije svega, naš odnos prema igri i nacionalnom dresu, koji nas je dovodio do rezultata prethodnih desetak godina. Sve velike pobjede protiv renomiranih svjetskih reprezentacija ostvarili smo, ne zahvaljujući nužno kvalitetu, već odnosom koji igrači imaju. To je nešto što nas odvaja od crnogorskih selekcija u drugim sportovima i to je u mnogim situacijama bio ključan faktor u tim našim pobjedama”, naglasio je Kapisoda.

Slovenci i Makedonci kao kontrola pred EP

Reprezentacija će u Podgorici trenirati do 3. januara, kada je planiran put za Sloveniju, gdje su na programu prijateljski mečevi protiv domaćina i Sjeverne Makedonije.

“Pošto igramo u balkanskoj grupi, smatrali smo da je bitno da pripreme odradimo sa reprezentacijama sa Balkana. Tako smo organizovali dvomeč sa BiH u okviru EHF nedjelje u novembru, na turniru pred EP igraćemo sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom. To je bilo poželjno, pošto nas čekaju Srbija i Hrvatska, a to je sličan rukomet. Međutim, na kraju to nije bitno, jer je svaka utakmica posebna”, kazao je Kapisoda.

Teško je procijeniti krajnje domete u ujednačenoj i jakoj konkurenciji.

“Nadam da ćemo zdravi dočekati početak turnira jer uvijek imamo pehove. Evo imamo i sad, ali to je nešto što je normalno i nijesmo ni mi pošteđeni”, rekao je Kapisoda, misleći na povredu pivota Nebojše Simovića, koji neće putovati na EP.

Rukometaši počeli pripreme 23. decembra (foto: Stefan Ivanović/RSCG) Rukometaši počeli pripreme 23. decembra (foto: Stefan Ivanović/RSCG)

Zanimljivo je to što, zahvaljujući promjeni formata turnira, cijela bivša SFR Jugoslavija ide na prvenstvo Evrope.

“To samo govori o činjenici koliko se kvalitetnih igrača rađa na ovim prostorima. Svih šest selekcija su izuzetno jake i niko se nezasluženo nije našao na EP. Jeste čudno, eto i nas je zapala balkanska grupa, ali ako želiš da praviš rezultat na EP moraš da pobjeđuješ najbolje. Jesmo li mi kadri za to, pokazaće nam bar te tri utakmice u grupi”, naveo je Kapisoda.

Savez je obezbijedio sve uslove za učešće rukometaša u Austriji.

“Sve što je selektor Zoran Roganović tražio, do najmanjih sitnica, sve je ispunjeno samo u cilju da se reprezentativci osjećaju ugodno i da mogu da se fokusiraju samo na igru i rezultat. Isto tako je napravljeno prema (selektoru rukometašica) Peru Johansonu i njegovim zahtjevima. Nakon što napravite rezultat, pokazuje se opravdanim sve što uradimo u smislu organizacije i ispunjavanja tih uslova”, naveo je Kapisoda.

Kontinuitet na velikim takmičenjima

Muška rukometna reprezentacija prva je selekcija u nezavisnoj Crnoj Gori uspjela da izbori plasman na veliko takmičenje. Bilo je to na Evropskom šampionatu u Norveškoj 2008. godine.

Rukometne selekcije imaju kontinuitet i veoma je značajno što imamo ekipe na koje možemo da računamo da ćemo je gledati na evropskim i svjetskim prvenstvima, ali i na Olimpijskim igrama.

“Iz jedne male države imati u kolektivnom sportu selekcije u obje konkurencije koje vam u kontinuitetu učestvuju na najvećim takmičenjima, to je fenomen, obzirom na malu bazu. To je ono što je ključno, po meni, cilj je da obje selekcije konstantno, u kontinuitetu obezbjeđuju učešće na najvećim svjetskim takmičenjima.

Na EP će prvi put učestvovati 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest grupa sa po četiri ekipe (foto: EHF EURO/men2020.ehf-euro.com) Na EP će prvi put učestvovati 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest grupa sa po četiri ekipe (foto: EHF EURO/men2020.ehf-euro.com)

Ženska selekcija je na pragu da se kvalifikuje na Olimpijske igre, a rukometaši takođe imaju šansu da se iskažu na EP.

“Ponosan sam na njih. Posebno zbog načina na koji se odnose prema obavezama i načina na koji ispoljavaju emocije igrajući za svoju reprezentaciju”, istakao je Kapisoda.

Spremno će dočekati olimpijske kvalifikacija “lavica”

Crna Gora dobila je domaćinstvo kvalifikacionog turnira za rukometašice za plasman na Olimpijske igre u Tokiju ove godine, čime je, smatra predsjednik RSCG, ukazana čast našoj zemlji.

“Lavice” će se tako pred svojim navijačima boriti protiv Norveške, Rumunije i Sjeverne Koreje za jedno od dva mjesta koja vode na najveću svjetsku smotru sportista.

“Smatram da smo prepoznati neko ko je jedna svjetska sportska sila, bez obzira što smo geografski mali. Već smo ušli u organizaciju, obzirom da je to ogroman posao i ogromna obaveza. Moramo da ispunimo stroge kriterijume – HD prenos, obezbjeđivanje viza za delegaciju Sjeverne Koreje, traže nam da dvorana bude non stop ispunjena, kao i mnoge kriterijume za oficijalna lica. Međutim, smatram da imamo kapaciteta da organizujemo sve to i u budućnosti nas to preporučuje za organizaciju nekih većih takmičenja”, naveo je Kapisoda.

Portal RTCG

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com