Evo koliko traje prosječan crnogorski brak - Volim Podgoricu

Evo koliko traje prosječan crnogorski brak

U Crnoj Gori su tokom prvih deset mjeseci protekle godine u prosjeku razvođena dva braka dnevno, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku (Monstat).

U mjesečnom statističkom pregledu za period od januara do kraja oktobra, navodi se da je razvedeno ukupno 609 brakova, piše Dan.

Najviše razvoda bilo je u Podgorici i to 199, slijedi Bar sa 68, Nikšić 63, Rožaje 52, Berane 40, Herceg Novi 39, Bijelo Polje 34, Danilovgrad 29, Pljevlja i Kotor po 21, Cetinje 17, Kolašin 10, Ulcinju 8, Žabljak 6, a Šavniku i Plavu po 1.

U osam gradova razvoda nije bilo i to Andrijevici, Budvi, Gusinju, Mojkovcu, Petnjici, Plužinama, Tivtu i Tuzima.

Psiholog Radmila Stupar Đurišić ocijenila je da je emancipacija žena u jednom dijelu doprinijela povećanoj stopi razvoda u odnosu na raniji period, jer je to prihvaćena alternativa za loš brak. Ona navodi da ukoliko posmatramo razvod braka kao pojavu to znači i da su žene shvatile da imaju pravo da se razvedu.

“Čim nekome date mogućnost da se razvede, moramo očekivati da će se to pravo i primjenjivati. Problema u okviru brakova je bilo i ranije, samo nije bilo svijesti o pravu, a nekad ni hrabrosti za taj potez”, kazala je ona za Dan.

Stupar Đurišić ističe da razvod ipak nije jedina opcija kada dođe do problema u bračnoj zajednici.

“U braku mora postojati kompromis i za bračnu zajednicu je i te kako važna dobra i kvalitetna komunikacija. Svako ima pravo da poštujući sebe i svoja prava, a ne uskraćujući tuđa, stvara život koji mu odgovara”, ističe ona.

Ona kaže da živimo u vremenu individualnosti, odnosno samostalnog funkcionisanja.

“Danas se i kasnije stupa u brak nego prije. Jer kada imate 35 ili 40 godina manje ste spremni da se promijenite, prilagodite i budete u službi nekog, ako ste do tridesete godine nekako bili u službi sami sebi”, kaže Stupar Đurišić.

Statistika pokazuje i da najveći broj razvedenih brakova čine bračne zajednice sa djecom, čak 62 odsto. To navodi na zaključak da dijete najčešće nije razlog za ostanaku braku, ako su partneri nezadovoljni. Prosječan crnogorski brak traje jedanaest i po godina. Žene se najčešće razvode sa 37 godina, a muškarci sa 41.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com