POLICIJA ISTRAŽUJE 173 OSOBE - Volim Podgoricu

POLICIJA ISTRAŽUJE 173 OSOBE

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su od formiranja, marta 2016. pa do decembra 2019. godine podnijeli 46 krivičnih prijava protiv 593 osobe i 222 kompanije, kazao je u razgovoru za Pobjedu šef tog Odjeljenja Dragan Radonjić. Ovim krivičnim djelima, kako je naveo, budžet Crne Gore oštećen je za 68.500.000 eura, o ostali subjekti za 31.500.000 eura.

U periodu od formiranja Specijalni policijski tim je, prema Radonjevićevim riječima, u skladu sa zakonom o Specijalnom državnom tužilaštvu postupio po 1.110 naloga koji su izdati od glavnog specijalnog i specijalnih tužilaca. Šef Specijalnog policijskog odjeljenja objasnio je da njegov tim prikuplja informacije o predmetu i dostavlja ih Specijalnom državnom tužilaštvu koje, zatim, izdaje naloge i upute po kojima tim postupa. Prikupljaju se, kako je objasnio, pravno valjani dokazi i utvrđuje krivična odgovornost, odnosno osnov sumnje da je neko počinio krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva.

“Svaka od faza postupka je veoma zahtjevna i složena posebno kada je u pitanju praćenje tokova novca i dokazivanje finansijskih malverzacija. Tokovi novca najčešće idu kroz više država radi prikrivanja pravog porijekla a tako planirane finansijske malverzacije se prikrivaju kroz poslovanje većeg broja privrednih subjekata koji su najčešće uključeni u izvršavanje ovih krivičnih djela”, naglasio je Radonjić.

Radonjić je kazao da Specijalni tim po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva vodi osam finansijskih istraga protiv 173 osoba i 150 preduzeća usmjerenih na oduzimanje imovine stečene kriminalom. Najavio je da u narednom periodu očekuju osnaženje kadrovskih i drugih kapaciteta potrebnih za sprovođenje finansijskih istraga. Cilj je, kako je rekao, da budu još efikasniji u tom segmentu jer je oduzimanje imovine koju posjeduju kriminalne grupe uslov da se spriječi nastavak kriminalnog djelovanja.

“Svi kapaciteti Uprave policije, uključujući i službenike Specijalnog policijskog odjeljenja su svakodnevno posvećeni stvaranju još sigurnije i bezbjednije države za sve građane Crne Gore”,  poručio je Radonjić.

Istražnim timovima koji rade na predmetima iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva prioriteti su procesuiranje slučajeva organizovanog kriminala, koji imaju za posljedicu likvidaciju članova organizovanih kriminalnih grupa, sprečavanje i procesuiranje slučajeva visoke korupcije, procesuiranje službenih lica iz državnih organa i institucija povezanih sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa.

Radonjić je kao prioritete izdvojio i predmete formirane u saradnji sa partnerskim službama kojima se procesuiranju organizovane kriminalne grupe koje se bave prekograničnim krijumčarenjm akciznih roba i narkotika kao i sprovođenje finansijskih istraga sa ciljem oduzimanja imovine stečene kriminalom.

U 2019. godini službenici ove organizacione jedinice su u sadejstvu sa ostalim segmentima Uprave policije značajan dio rada usmjerili na rješavanje nerasvijetljenih ubistava i otkrivanje i sprečavanje planiranih ubistava koja su posljedica obračuna organizovanih kriminalnih grupa. Radonjić je kazao da su u prošloj godini podnijete krivične prijave i dopune prijava kojima je obuhvaćeno 19 osoba od kojih je 11 uhapšeno dok se za ostalima traga – rasvijetljena su četiri teška ubistva i jedno ubistvo u pokušaju. Osvrnuo se i da su u 2019. godini realizovane brojne akcije iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva u prilog toj tezi saopštio je da su podnijeli 15 krivičnih prijava protiv 148 osoba i 30 firmi zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela.

“Izvršenjem ovih krivičnih djela budžet države je oštećen za 10.600.000 eura a ostali subjekti za 15.800.000 eura”, ukazao je Radonjić.

Na pitanje da izdvoji jednu od najzahtjevnijih istraga u četvorogodišnjem radu Specijalnog policijskog odjeljenja, Radonjić je rekao da je to bila akcija pod kodnim imenom “Štit” u kojoj je procesuirana kriminalna grupa koja je planirala terorističke akcije na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

“Ova istraga po svom obimu, složenosti i prikrivenom djelovanju kriminalne organizacije i postojanja opasnosti od posljedica, bila je izuzetno složena”, objasnio je šef Specijalnog policijskog odjeljenja.

Dodao je da je u toj operaciji bio angažovan veliki broj organizacionih jedinica Uprave policije, između kojih je bila konstantna koordinacija, a angažovano je bilo Specijalno državno tužilaštvo i drugi državni organi.

“Složenost se ogledala jednim dijelom i u negativnom i pristrasnom izvještavanju pojedinih medija u vezi ove aktivnosti, čime se željela javnosti predstaviti iskrivljena slika o postupanju i radu Specijalnog policijskog odjeljenja i Specijalnog tužilaštva”, podsjetio je Radonjić.

Kao i u svim aktivnostima Specijalno policijsko odjeljenje postupalo je, kako je naveo, u okviru Zakonom predviđenih ovlašćenja na visoko profesionalan i stručan način.

On je ukazao da je tim na čijem je čelu imao veliki broj predmeta iz organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com