SVIJET U PANICI ZBOG TRAMPA! Čeka se naređenje čovjeka koji ima DVA MILIONA VOJNIKA - Volim Podgoricu

SVIJET U PANICI ZBOG TRAMPA! Čeka se naređenje čovjeka koji ima DVA MILIONA VOJNIKA

Kada čak ni Pentagon ne zna ostaju li ili odlaze američke trupe iz Iraka, onda nije čudno da ni ostatak svijeta ne zna kakva je uopšte strategija Donalda Trampa za Iran, pa i cio Bliski istok.

Nakon što su Iranci u srijedu raketirali američke položaje u Iraku, Trampova administracija nije imala nikakvo objašnjenje za američke misije na istoku ni koji im je cilj, a usput su iz Bijele kuće stizale kontradiktorne izjave, stavovi i saopštenja, koja nisu imala veze jedno s drugim.

A sve ima posebnu težinu ako se zna da je Tramp vrhovni komandant najjače vojne sile na svijetu.

Prema sajtu “Global Fire Power” Amerika ima više od dva miliona vojnika, nešto više od 6.000 tenkova, 24 nosača aviona, više od dvije hiljade aviona lovaca, više od 60 podmornica.

Kako piše “Njujork Tajms”, Tramp je prvo obećao da će američke vojnike s Bliskog istoka vratiti kući, ali sada zapravo šalje još veći broj vojnika na to područje. Pentagon je prvo objavio saopštenje da se njihova vojska povlači iz Iraka, da bi kasnije objavili da je saopštenje bila greška.

Stejt Deparment je potom govorio o deeskalaciji situacije, a negdje u isto vrijeme je Tramp je davao izjavu kako namjerava da uništi Iran ako zbog njih samo jedan Amerikanac bude ugrožen.

Tramp je otišao tako daleko da je objavio kako će uništiti svu iransku kulturnu baštinu, pa je izjavu kasnije morao da povuče nakon što je njegov ministar odbrane javno rekao da bi takva akcija bila ratni zločin. Sličan haos se odvijao i prošle nedjelje, nakon što je ubijen Kasim Sulejmani. Bijela kuća je prvo objavila da je Sulejmani ubijen kako bi se spriječili napadi zbog kojih bi stotine Amerikanaca izgubilo živote. Ali, poslednjih dana Tramp i njegovi ljudi su se fokusirali na priču da je ubistvo odmazda za prošle napade na Amerikance.

FOTO: SHUTTERSTOCK
– Poruke koje su se slale poslednjih desetek dana su bile katastrofalne. U trenutku kada se odvija nešto ovako važno i ozbiljno, morate imati jasnu komunikaciju, a umjesto toga smo dobili zbunjujuću, haotičnu i neusklađenu komunikaciju i to od administracije kojoj se ionako malo vjeruje – rekao je za “Njujork Tajms” bivši portparol službe za Nacionalnu bezbjednost David Lapan.

Tramp je u svom mandatu do sada pokazao da je njegovo “hendlovanje” haosa i problema totalno amaterski – upada iz krize u krizu gotovo svaki dan od kojih mnoge zapravo sam stvara i nakon nijedne od tih kriza ne podvlači crtu, nego nastavlja dalje u novu krizu.

Njegovi pomoćnici pokušavaju procese i procedure da dovedu u neki red, ali Tramp im ne daje prostora za takvu taktiku. On je davno rekao da voli da bude nepredvidljiv i to smatra svojom dobrom stranom. Voli da iznenada napadne svoje neprijatelje, kao što je učinio u ubistvu Kasima Sulejmanija. Međutim, to u velike probleme dovodi sve njegove saveznike, koji teško mogu predvidjeti njegove naredne korake, što im naravno otežava donošenje odluka o tome hoće li ga podržati ili ne.

Mišel Flarnoj, sekretar ministarstva odbrane u Obaminoj administraciji kaže da haos koji trenutno vlada u američkoj spoljnoj politici dolazi od impulsivnog i nedosljednog predsjednika, koji čak nema ni funkcionalne procese po pitanju nacionalne bezbjednosti.

– U njegovom kabinetu ne postoji nikakva strategija, pa čak ni zadani okviri šta treba raditi. Sve taktičke odluke se donose u vakuumu, nitko nema nikakav plan – rekla je Flarnoj.

Da je to zaista tako, govori i podatak da čak ni bliski Trampovi prijatelji u regionu nemaju pojma kuda vodi cio ovaj Trampov sukob s Iranom. Tramp se u ponedjeljak tajno sastao s visokim funckionerom Saudijske Arabije i telefonski razgovarao s katarskim emirom, a nijednu od te dvije stvari Bijela kuća uopšte nije objavila sve dok mediji izvan SAD nisu o tome objavili tekstove.

Šilom Lipner , bivši savjetnik sedam izraelskih premijera, za “Njujork Tajms” je rekao da je čak i Benjaminu Netanjijahuu, jednom od najodanijih Trampovih saveznika na Bliskom istoku, Trampov potez sa Sulejmanijem bio pravi šamar, jer je bio uvjeren da američki predsjednik ove godine neće preduzimati nikakve veće akcije protiv Irana.

– Svi se veoma muče kako bi protumačili Trampove namjere, ali puno je onih koji se boje da je ovo Trampov završni udarac prije kompletnog napuštanja cijele regije i mogućnosti da svoje saveznike ostavi da se sami brane i nose s novonastalom situacijom – tvrdi Lipner.

Express.hr

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com