Home / LJUDI / Heroji zajednice / HODŽA HUSEIN HODŽIĆ PODRŽAO PRAVOSLAVCE: Još je Marko Miljanov rekao da je čojstvo i junaštvo braniti drugačije od sebe!

HODŽA HUSEIN HODŽIĆ PODRŽAO PRAVOSLAVCE: Još je Marko Miljanov rekao da je čojstvo i junaštvo braniti drugačije od sebe!

Na sinoćnjem molebanu u Herceg Novom, u crkvi Svetog Spasa, narod koji je krenuo u molitvenu šetnju do crkve Svetog Arhangela Mihaila u Starom gradu pridružio se i obratio hercegnovski efendija Husein Hodžić.

Hrišćanskom porukom “Mir Božiji, Hristos se rodi!“ Božić je okupljenima čestitao predsjednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku, savjetnik reisa za međureligijska i međunacionalna pitanja, a potom iznio mnoštvo razloga zbog kojih jer osjetio potrebu da se pridruži svojoj braći i komšijama pravoslavcima koji se na miran način bore protiv skandaloznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On je poručio da nije jedini problem očuvanje imovine, već je veće iskušenje očuvati vjeru, prenosi Radio Herceg Novi. Takođe je istakao da ne govori u ime Islamske zajednice jer bi to bilo nečasno, ni u ime svih muslimana, već u svoje lično i ime njegovih vjernika koji ga podržavaju.

FOTO: YOUTUBE PRTSCR / NEBOJSA VUKANOVIĆ

“Pitaćete se zašto je ovde jedan običan čovjek iz Bosne, sa sjevero-istoka što gleda u Drinu i Savu, iz Teočaka u kojem su, vjerovali ili ne, ali su istorijske činjenice, jedno vrijeme bile prisutne mošti Svetog Luke apostola koga je Branković postavio baš tu pred dolazak Turaka, nažalost uzeli su ga rimokatolici. Ne znam jesu li platili i koliko je Branković naplatio, ali tako je bilo” objasnio je i dodao da je “ovde što me Bog vječni pozva da budem na pomoći bratu i komšiji”.

“Još jedan razlog je susret sa akademikom Matijom Bećkovićem prilikom osveštavanja hrama u Baru, koji izrazi pohvalu na moju zdravicu, koju sam tada kao i večeras samo kao građanin govorio” kaže Hodžić.

“Kaže akademik “efendija svaka čast na zdravici“, a ja njemu šeretski “akademiče hoćemo li se ćerati“, što je njegova poznata rečenica. Odgovorio mi je “dosta nam je bilo gluposti“ i osjetio sam iskrenost”, prisjetio se on.

“Ovde sam i po iskazu davnog, drevnog Marka Miljanova koji reče “čojstvo i junaštvo je braniti drugačijeg od sebe“ a mi smo malo drugačiji međusobno i ja sam radi toga i došao, braćo moja draga. Učenje moje vjere je da komšiju i brata ne smem zapustiti, da mu moram pomoći, da mu se odazovem kad me god pozove. Pozvan sam i velikodušno sam se odazvao.

“Ovde sam večeras da javno obznanim i zahvalim Opštini Trebinje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, gospodinu Amfilohiju jer su posebno oni u vrijeme podnošenja građevinske dozvole za gradnju Centra islamskog u Kumboru bili ti koji su do tada dali najviše novca i prigoda, više nego moji muslimani i moja legitimna Islamska zajednica u Crnoj Gori”, otkrio je reis.

Svoj dolazak na protestnu litiju efendija Hodžić je obrazložio i divnim primjerima iz prošlosti, međusobnog suživota i tolerancije.

“Rahmetli Iso Mahmutović iz sela Bistrice kod Bijelog Polja koji je 1967. godine po nalogu vlasti doveo radnu grupu na Cetinje da sruše kosturnicu. Kad je Iso vidio, rekao je “ovo je svetinja, ja svetinju ne diram, a da je moje, pala bi mrtva glava“.

Policija je zaprijetila da će ostati bez posla, a on odgovorio da daje otkaz.

Prošlo je i 50 godina od tada kada me je časni episkop Amfilohije upitao da ga nađemo. Našli smo njegovog sina, doveli ga iz Francuske i on je nagrađen ordenom i to je gest crkve koji mi pamtimo.

Ponovio je i da tako treba- za vjeru dati sve, a vjeru ne dati nizašto!

FOTO: YOUTUBE PRTSCR / NEBOJSA VUKANOVIĆ

“Podsećam na reči patrijarha Irineja i nadam se da ćemo razvijati povjerenje jer svi smo mi na neki način ugroženi, kao što se ovo sada nadvilo nad Srpsku pravoslavnu crkvu.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, tako je nazvan, a ja vidim samo jednu neozbiljnu lakrdiju u samom nazivu jer ko je taj koji ima pravo da između nas vernika i Boga određuje hoće li biti sloboda ili nesloboda.

Bog je rekao sloboda i to je to! Rekao sam, ovde ne govorim u ime Islamske zajednice. Govorim NATO-u i Evropi da nam ne mogu više prodavati ideje duplih aršina, segregaciju. Javno se vidi da samo jedan svetonazor uzimaju u svoju zajednicu.

Imovina je ovde manje bitna, čuvajte veru. Biće imovine, a biće i kompromisa. Bog vas sve čuvao!“, kazao je efendija Hodžić, čovek kojeg pamte i kao jednog od onih koji su sagradili kuću porodici oca Dragana Cvetanovića nakon njegove smrti.

(IN4S)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com