PREDSJEDNIK ČEŠKE: Putinu ću reći da Rusija treba da se stidi zbog riječi ludaka iz ministarstva učinio nešto - Volim Podgoricu

PREDSJEDNIK ČEŠKE: Putinu ću reći da Rusija treba da se stidi zbog riječi ludaka iz ministarstva učinio nešto

Predsjednik Češke Miloš Zeman najavio je danas da će proslavu 75 godina od kraja Drugog svjetskog rata u maju u Moskvi iskoristiti da kaže predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da Rusija treba da se distancira od sovjetske okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine a ne da, kako je kazao, neki ludak u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova savjetuje Česima da okupaciju zaborave.

“Mislim da ću upravo Putinu reći da je neki ludak u Ministarstvu spoljnih poslova učinio nešto za šta Rusija treba da se stidi. Kada govorimo o sovjetskoj okupaciji, Rusija treba da se od nje distancira, što je u izvjesnoj mjeri već učinila, a ne da nam savjetuje da je zaboravimo,” kazao je danas Zeman i intervjuu za češki tabloid “Blesk”.

Ruska diplomatija kritikovala je Češku zbog toga što je češki parlament početkom decembra dodao novi državni praznik, 21. avgust kao Dan sjećanja na žrtve sovjetske okupacije iz 1968. godine i u saopštenju je zvanična Moskva optužila Čehe za nedostatak volje da okrenu tu stranicu istorije.

“Nastojanje Praga da se ponovo vraća dogadjajima starim pola vijeka da ih ubaci u sadašnji politički kontekst, nedostatak volje da okrenu tu stranicu istorije koja muti atmosferu rusko-čeških odnosa teško da će doprinijeti uspješnom toku bilateralne saradnje”, navelo je tada rusko MSP u saopštenju.

Zeman je prvo ogorčen zbog tog saopštenja zaprijetio da će bojkotovati proslavu pobjede u Drugom svjetskom ratu u Moskvi ali danas je kazao da će ići u Moskvu da se žali na tu reakciju lično Putinu, kao što je protestovao svojevremeno kada je u Rusiji objavljen članak sa tezom da bi Česi i Slovaci trebalo da budu zahvalni Sovjetskom Savezu što je sa trupama Varšavskog pakta na zemlju izvršio invaziju i okupirao je.

“Predložio bih (Putinu) da taj, ne vjerujem da je to bio direktno ministar spoljnih poslova Lavrov, već neki činovnik koji je napravio taj diplomatski gaf napusti svoju funkciju u ministarstvu”, rekao je “Blesku” češki predsjednik.

Zeman je, međutim, dao za pravo zvaničnoj Moskvi koja protestuje zbog namjere lokalnih vlasti u Pragu da sklone sa javnog prostora spomenik sovjetskom maršalu Konjevu koji je redovno meta vandala koji ga polivaju crvenom farbom i ispisuju uvredljive poruke da je ubica.

Iako je maršal Konjev predvodio vojnike Crvene armije koji su oslobađali Čehoslovačku, Česima smeta njegova kasnija uloga u krvavom gušenju mađarske revolucije 1956. godine i navodnoj obavještajnoj pripremi sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine.

“Moj stav je da ne treba premještati spomenik Konjevu, niti dizati spomenik vlasovcima”, kazao je Zeman.

Spomenik armiji sovjetskog generala Vlasova, kolaboranta sa Hitlerovim fašistima koji su međutim početkom maja 1945. godine u Pragu prešli na stranu čeških ustanika i borili se da Praški ustanak Njemci ne uguše u krvi već u začetku namjerava da podigne praška četvrt Žeporije kao znak pošte za 300 vlasovaca koji su 1945. godine poginuli oslobađajući Prag.

“Da, pomogli su Pragu, poginulo je 300 njih, ali to ne može da opere njihove prethodne zločine”, kazao je Zeman.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com