EVO KAKO SE PRAVI VASILICA: Simbol Malog Božića i dana Svetog Vasilija - Volim Podgoricu

EVO KAKO SE PRAVI VASILICA: Simbol Malog Božića i dana Svetog Vasilija

Ko želi da ispoštuje tradiciju, sjutra bi trebalo da pripremi vasilicu.

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mijese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije, kako bi cijela godina prošla u skladu i prijateljstvu.

Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vjernima i svojom žaokom bode jeretike – bezbožnike.

Vasilice bi trebalo poslužiti 14. januara u krugu porodice i najbližih prijatelja, a one mogu biti slatke i slane.

Pogledajte kako se prave i jedne, i druge.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisjele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmiješanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Vasilice sa medom

Sastojci: 800 gr brašna, 200 g masti, 40 g svježeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmiješajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umijesite meko tijesto i podijelite ga na manje lopte. Ostavite da tijesto naraste pa svaku loptu razvijte u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isjecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta.

Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com