PODGORICA: Za sedam godina prosuli vodu vrijednu 40 miliona - Volim Podgoricu

PODGORICA: Za sedam godina prosuli vodu vrijednu 40 miliona

Glavni grad svake godine zbog velikih gubitaka na mreži prospe vode u tržišnoj vrijednosti od oko sedam miliona eura. U poslednjih sedam godina smo prosuli više od 40 miliona eura vode, a da slika bude jasnija – od vode koju smo prosuli zbog, gubitaka na mreži, moglo se napuniti više od 50.000 olimpijskih bazena, ukazao je Zoran Mikić, odbornik URA u Skupštini Glavnog grada. Mikić navodi da bi se zamjenom azbestno-cementnih cijevi kojih u Podgorici ima 137 kilometara, smanjili gubici vode, povećala sigurnost i stabilnost vodosnabdijevanja i značajno povećala ekonomičnost poslovanja Vodovoda, ali i ispunili zahtjevi EU.
– Opozicija i stučna javnost godinama unazad upozoravali su da većinu vodovodne mreže u Podgorici i drugim crnogorskim gradovima čine azbestno-cementne cijevi i da je neophodna njihova zamjena. To se potvrdilo i djelovanjem Udruženja vodovoda Crne Gore koje je pokrenulo projekat rekonstrukcije i zamjene azbestno-cementnih cijevi na nivou čitave države. Procjenjuje se da nivou države ima oko 700 kilometara ovakvih cijevi i one predstavljaju rizik po zdravlje ljudi. Azbest je zabranjen na nivou Evropske unije još 2005. godine jer se sumnjalo da je kancerogen, iako to nikada nije zvanično potvrđeno. Međutim, potvrđena je njegova opasnost i štetno dejstvo na radnike kod kojih postoji opasnost da udahnu čestice azbesta prilikom sanacije ili uklanjanja takvih cijevi. Kada dođe do loma ovih cijevi gubi se ogromna količina vode. Nas raduje najava zamjene azbestno-cementnih cijevi na nivou grada ali ono što nas brine jeste dinamika najavljenih radova. Ukoliko bi se mijenjalo pet kilometara ovih cijevi godišnje to znači da bi zamjena svih azbestnih cijevi u gradu trajala skoro 28 godina – navodi Mikić.
On navodi da je projekcijom dugoročnog snadbijevanja vodom Crne Gore, koja posebno tretira Glavni grad a koju je uradio Građevinski fakultet u Podgorici krajem 1998. godine predviđeno da je do 2020. godine potrebno uložiti više od 30 miliona eura u mrežu i hidrotehničke instalacije kako bi se gubici na mreži do ove godine na 25 odsto.
– Od početka 2000. godine, Vodovod je u hidrotehničke instalacije na teritoriji grada uložio preko 40 miliona eura, a gubici na mreži su godinama unazad visoki i kreću se iznad 48 odsto – navodi Mikić.
Za 4,5 miliona eura koliko je Glavni grad oštećen zbog drskog, bahatog i nezakonitog inaćenja bivšeg gradonačenika Podgorice Miomira Mugoše u slučaju kompanije KIPS mogli smo zamijeniti nekoliko desetina kilometara štetnih azbestno-cemetnih cijevi ili ugraditi individualne vodomjere za sve građane koji se trenutno snadbijevaju sa zajedničkih vodomjera a takvih potrošača ima oko 20.000, ukazuje Mikić.

Zbog neracionalnog poslovanja dio investicija finansira grad
Zbog neracionalnog poslovanja i velikih troškova preduzeća Vodovod na zarade zaposlenih, ovo preduzeće nije u mogućnosti da najveći dio investicija finansira iz sopstvenih prihoda već najčešće Glavni grad mora da podiže kredite, smatra Zoran Mikić.
– Takav je na primjer bio slučaj sa izgradnjom Crpne stanice Mareza 1 kada je podignut kredit kod IRF-a od preko 1,5 miliona eura. Nadamo se da građani Glavnog grada neće kroz račune za vodu ili kroz povećanje cijene vode finansirati zamjenu azbestnih cijevi jer je to obaveza gradske uprave – poručuje Mikić.

dan.co.me

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com