Đorđije Vukčević: Vodiću Državnu izbornu komisiju još tri godine - Volim Podgoricu

Đorđije Vukčević: Vodiću Državnu izbornu komisiju još tri godine

Predsjednik Državne izborne komisije DIK Đorđije Vukčević kazao je juče za “Dan” da mu mandat ističe za više od tri godine i da to tijelo može da radi u punom mandatu.

“Meni ističe mandat za tri godine, tačnije nešto više od tri godine. Na četiri godine se bira predsjednik Državne izborne komisije. Nesporno je da ja 17. januara punim 67 godina i da u skladu sa zakonom o radu treba da se ide u penziju. Međutim, taj isti član ukazuje da se nakon ispunjenja tih uslova u penziju ide danom donošenja rješenja. Dakle, meni je poslodavac, kao i svim članovima komisije, Skupština Crne Gore”, kazao je Vukčević.

On je dodao da je o tim okolnostima obavijestio crnogorski parlament i da je to uradio prije nekoliko mjeseci.

“Skupštinu sam o tome obavijestio 10. oktobra prošle godine. I kada oni donesu rješenje o prestanku tada će biti to. Do tada, Komisija će raditi u punom sastavu i ispunjavaće sve povjerene zadatke, radiće u punom mandatu i u punom kapacitetu”, saopštio je Vukčević.

Dodao je da su kritike na račun dosadašnjeg rada Državne izborne komisije bile vrlo česte.

“Mislim da su te kritike često bile neopravdane. Uvijek može bolje i meni je žao što nije došlo do nekog dogovora kada je u parlamentu razgovarano u vezi sa reformom ukupnog izbornog zakonodavstva. Tada je bio predviđen drugačiji način odlučivanja i profesionalizacija DIK-a”, izjavio je Vukčević.

Predsjednik DIK-a ističe da nakon što je ova komisija izabrana uz njega je tu još deset članova to tijelo ima kapacitet i lični integritet da odgovori svim obavezama.

“Vidjeli ste šta se desilo u parlamentu. Usvojene su izmjene nekoliko zakona, uključujući Zakon o biračkom spisku, ali onaj krovni, izborni zakon, ipak nije izmijenjen. On se odnosi na izbor odbornika i poslanika”, konstatovao je Vukčević.

Poslanici crnogorske skupštine su početkom marta prošle godine izabrali Vukčevića za predsjednika Državne izborne komisije. Za izbor Vukčevića na tu funkciju glasao je 41 poslanik, a nije bilo onih koji su protiv ili uzdržani. Vukčevića je za tu funkciju ranije predložio Administrativni odbor. Poslanici opozicije kritikovali su kandidaturu Vukčevića.

DAN

1 komentar

  1. Nice post. I understand some thing much harder on different blogs everyday. It will always be stimulating to study content from other writers and practice a specific thing from their site. I’d would rather apply certain with all the content on my own weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a link in your web blog. Many thanks sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com