Zaposleni u Opštini dobili po 400 eura na ime zimnice! - Volim Podgoricu

Zaposleni u Opštini dobili po 400 eura na ime zimnice!

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević podijelio je na ime zimnice po 400 eura zaposlenima u Opštini. U toj, inače prebukiranoj lokalnoj upravi, ima radnika koji su, uoči Nove godine dobili 300 eura keša, a ovih dana na račune zaposlenih biće uplaćeno još 100 eura.

Toliku zimnicu do sada nije dao u Opštini Budva nijedan gradonačelnik. Dok su za vrijeme Rajka Kuljače radnici dobijali bonove, a takva praksa se i kansije nastavila za vrijeme DPS-SDP vlasti, zimnicu u novcu uveo je gradonačelnik Dragan Krapović, koji je davao po 300 eura, a njegov nasljednik Carević sada je taj iznos podigao za još stotinu eura.

I dok zaposleni u privatnim firmama praktično maštaju da dobiju zimnicu, to su radnici Opštine, koja je istina, ostvarila odličan finansijski rezultat, te uspjela da isplaćuje ne samo redovno zarade zaposlenima već i sve obaveze prema povjeriocima, te vrati milionske dugove nastale korupcionaškim ugovorima organizovane kriminalne grupe, privilegovani da pored redovne i to odlične zarade dobiju i zimnicu koja je koliko i zarada velikog broja radnika u Crnoj Gori.

Nedavno je pred poslanicima u Skupštini ministar finansija Darko Radunović saopštio da svaki drugi zaposleni u Crnoj Gori preživljava od plate koja iznosi do 400 eura. Tako neto zaradu do 250 eura u Crnoj Gori prima 59.753 radnika, dok platu od 251 do 400 eura 33.920 zaposlenih.

To ne važi za Opštinu Budva u kojoj je prosječna zarada oko 700 eura.

“Vijesti” su u nekoliko navrata pisale da nova gradska uprava umjesto da je smanjila broj radnika, on se iz mjeseca u mjesec uvećavao. Istina, broj stalno zaposlenih ostao je na 331, koliko ih je imalo i na kraju decembra, kada je DPS izgubio izbore.

“Vijesti” su došle do platne liste za oktobarsku platu na kojoj se našlo čak 448 radnika, od kojih su 93 na privremeno-povremenim poslovima, a njih 26 imaju ugovore o djelu. Ukupna bruto plata za ovaj mjesec iznosila je 466.378 eura, što znači da je prosječna plata u lokalnoj administraciji bila nešto više od 700 eura.

U odnosu na april, u oktobru je bilo čak za 45 radnika više na opštinskim jaslama. Naime, kako su “Vijesti” objavile u aprilu na platnom spisku se našao 401 zaposleni, dok u martu mjesecu ih je bilo 381 radnik. U aprilu za isplatu bruto zarada iz opštinske kase je otišlo 400.575 eura.

Ministar Radunović je nedavno pozvao je gradsku upravu u Budvi da još jednom razmotre realne potrebe za zapošljavanjem novih radnika. To je saopštio u mišljenju koje je dao na budžetu Opštine za 2020, jer je uvećan i fond za isplatu zarada.

„Uvidom u Predlog Odluke o budžetu opštine Budva za 2020, utvrđeno je da su bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca uvećani u odnosu na plan 2019. Preporuka Ministarstva finansija je da se još jednom razmotre realne potrebe za zapošljavanjem novih izvršilaca, imajući u vidu neophodnost impementacije srednjoročnih mjera predviđenih Planom optimizacije javne uprave Crne Gore 2018 – 2020. koji je Vlada donijela u junu 2018.“, navodi se u dopisu koji potpisuje ministar Radunović.

Budžetom za ovu godinu, koji je projektovan na 41,1 milion eura, Opština na bruto zarade i doprinose izdvojiće 5.875.300 eura, i dodatnih 808 hiljada na ostala lična primanja (jubilarna nagrade 70 hiljada, otpremnine 150 hiljada, naknade skupštinskim odbornicima 160 hiljada i za ostale naknade 428 hiljada eura). To znači da će ukupno na plate po raznim osnovama biti izdvojeno gotovo 6,7 miliona eura, praktično šestina budžeta za narednu godinu.

Četvrtina zaposlenih na bolovanju 6.197 dana

Iako primaju odlične zarade, radnici nerijetko koriste i bolovanja. To je pokazala analiza po kojoj je četvrtina zaposlenih u budvanskoj administraciji tokom 2018. bila na bolovanju. Ukupno su odsustvovali 6.197 dana. Budvani su bolovali tri puta više nego što je prosjek u evropskim gradovima. To je pokazala analiza koju je uradila sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić. Od 331 zaposlenih u Opštini Budva na neodređeno vrijeme, 85 zaposlenih je u toku 2018. koristilo bolovanje, odnosno prijevremeno je bilo spriječeno za rad.

“To znači da je jedna četvrtina ukupno zaposlenih bila odsutna sa posla po ovom osnovu. Ukupan broj dana odsustva je 6.197, što čini 72 dana prosječnog odsustva po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana prosječnog odsustva po zaposlenom. Prosjek dana bolovanja po zaposlenom u EU je 7,4, što će reći da su zaposleni u Opštini Budva skoro tri puta više odsutni u odnosu na evropski prosjek“, navela je u analizi Vukotić Jelušić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com