TEŠKE SCENE U ZATVORU: Zlostavljaju inspektora Vladana Juretića - Volim Podgoricu

TEŠKE SCENE U ZATVORU: Zlostavljaju inspektora Vladana Juretića

Pritvorenog građevinskog inspektora Vladana Juretića cimeri iz zatvorske sobe navodno mjesecima zlostavljaju, ali on odbija to da prizna službenicima Istražnog zatvora.

Na snimcima dostavljenim “Vijestima” vidi se kako pritvorenici inspektora tjeraju da radi vježbe – “da bere grožđe” ili mu vezanom naređuju da ne smije da padne, dok mu je uz tijelo, platnom pričvršćena tanka drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podsjeća na jabuku…

Detalj sa snimka na kojem vezanom Juretiću naređuju da ne smije da padne(Foto: Vijesti)

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), saopštili su Vijestima da su imali operativne podatke da je Juretić žrtva torture, ali su naglasili da je to u razgovoru sa njima negirao i potpisao takvu izjavu…

Snimci

Na jednom od snimaka Juretić se u šortsu u stojećem položaju klati, dok se čuje glas koji mu naređuje: “Nemoj da padaš”. Na drugom video zapisu, suspendovani službenik Ministarstva održivog razvoja i turizma leži na podu zatvorske sobe.

Lijeva noga i lijeva ruka su mu podignute.

“Ajmo, beri grožđe, beri grožđe, beri grožđe”, čuje se naredba.

Drugi glas govori: “Tako”, a potom se ponovo čuje prvi pritvorenik koji mu naređuje da to čini brže…

“Tako. Brže, brže, brže”.

Za to vrijeme Juretić “vježba” prste lijeve ruke i lijeve noge.

“Ajmo i’spektore”, govori ista osoba i izdaje naredbu: “Ajmo ruke sad, samo ruke i beri grožđe”.

Juretić dok ga pritvorenici tjeraju da “bere grožđe”(Foto: Privatna arhiva)

Juretić tada podiže obje ruke i radi ono što mu naređuju.

Od iste osobe inspektor dobija pohvalu: “Bravo”, čuje se na snimku.

U pozadini se čuju i drugi glasovi.

“Bravo”, “Tako je”, “Samo beri brzo, brzo, beri grožđe, to, ajde, cepaj, udri”…

Onda postavljaju pitanje izvjesnom Cvelu: “Bere li dobro ovo Cvele?”.

Glas iz pozadine govori: “To, mačko”…

UIKS

Iz UIKS-a su odgovorili Vijestima da Juretić u toku dosadašnjeg boravka u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, nije prijavljivao da je od strane bilo kojeg lica zlostavljan.

“Nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica došli su do operativnih saznanja koja su između ostalog ukazivala na sumnju da je u odnosu na pritvorenika V. J. došlo do nepropisnog postupanja od strane drugih pritvorenih lica, sa kojim je imenovani zajedno smješten. U postupku ispitivanja navedenog saznanja, nadležni iz organizacione jedinice Istražni zatvor Podgorica su obavili razgovor i uzeli pisanu izjavu od pritvorenika V. J. (koji je negirao bilo kakav vid zlostavljanja), preduzeli druge radnje i mjere iz svoje nadležnosti, na osnovu čega nijesu utvrdili da je u odnosu na imenovanog došlo do bilo kog oblika torture ili neprimjerenog ponašanja od strane drugih lica. Inače, imenovano lice je u kolektivnom smještaju”, objasnili su.

Istakli su da je poštovanje ljudskih prava lica lišenih slobode – predmet posebne pažnje nadležnih u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija: “To će se i u narednom periodu sa posebnom pažnjom pratiti i provjeravati svaki slučaj u kojem postoje indicje koje ukazuju na bilo koji oblik torture ili drugi oblik neprimjerenog ponašanja u odnosu na pritvorenike ili zatvorenike”.

Muče ga svakodnevno, ali ćuti jer se plaši odmazde

Sagovornici “Vijesti” iz istražnog zatvora tvrde da je zlostavljanje Juretića svakodnevica, ali da ne želi ništa da preduzme jer strahuje od odmazde.

“Grijeh je šta iskompleksirane osobe rade pojedinima u zatvoru… Muče ga. Niko normalan, ma kakav da je ovaj Juretić, ne može se tome sladiti”, saopštio je jedan od sagovornika.

Nadležni iz organizacione jedinice Istražni zatvor Podgorica su obavili razgovor i uzeli pisanu izjavu od pritvorenika V. J. (koji je negirao bilo kakav vid zlostavljanja)”, piše u odgovorima iz uprave zatvora

Slučaj navodnog reketiranja uskoro pred sudom?

Juretić i njegov kolega Zoran Bošković uhapšeni su 1. novembra, dan nakon što je na Televiziji Vijesti emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i investitora Boška Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno predaje 5.000 eura službeniku MORT-a (Boškoviću) kako bi mu dozvolili nastavak gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Dan nakon emitovanja snimka, ostavku je podnio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Optužnicu protiv njih i Nenezića, podiglo je kotorsko Osnovno državno tužilaštvo – građevinski inspektori terete se za primanje, a biznismen za davanje mita…

Uprkos višemjesečnoj istrazi od prijave 3. maja, građevinski inspektori uhapšeni su tek nakon što je Nenezić odlučio da javno progovori o reketiranju – posljednjeg dana oktobra.

Premijer Duško Marković konstatovao je da je policija u tom slučaju dobro odradila posao, ali ne i tužilaštvo.

To su u VDT smatrali pritužbom, o kojoj je Tužilački savjet vijećao tri mjeseca – na koncu su priznali propuste u istrazi i javnost čeka rezultat tog priznanja.

Vijesti

2 komentara

  1. There are very a lot of details prefer that to consider. This is a wonderful denote start up. I supply the thoughts above as general inspiration but clearly there are actually questions just like the one you raise up in which the most essential factor will probably be doing work in honest excellent faith. I don?t determine if best practices have emerged about such thinggs as that, but Almost certainly that your chosen job is clearly referred to as a good game. Both children glance at the impact of merely a moment’s pleasure, through out their lives.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com