AMILOHIJE: Ako Vlada insistira na bezakonju, ja kao Mitropolit kažem – dolje bezakona Vlada! - Volim Podgoricu

AMILOHIJE: Ako Vlada insistira na bezakonju, ja kao Mitropolit kažem – dolje bezakona Vlada!

Na Moleban Presvetoj Bogorodici u crkvi Svetog Save u Tivtu večeras se sabralo više hiljada vjernika.

Nakon Molebana, Mitropolit Amfilohije je blagoslovio sabrane riječima da se molimo za sve nas i za naše neprijatelje.

Kazao je da se molitveni sabor održava pored Miholjske Prevlake, gdje je Sveti Sava postavio prvog Episkopa zetskog i da spaljene Savine mošti svjedoče da je ono što je Božije vječno i nerazorivo.

„Svi sveti ljudi se opredjeljuju za vječno ljudsko dostojanstvo“, kazao je on.

Vladika je pomenuo mnogobrojne sveštenomučenike i mučenike koji su od bezbožnika stradali u toku i nakon Drugog svjetskog rata.

„Čak i kad su bile okupacije i vršeni mnogi zločini, prihvatano je da je u imenu Božijem sud i pravda i nije pozivano na skrnavljenje i otimanje svetinja Božijih. Prvi put se bezakonje gonjenja Crkve i otimanja hramova pretvara u zakon. To je veliki zločin“, kazao je Amfilohije.

„Tražili smo i od Vlade i od Skupštine da ne čine to bezakonje, jer je to zasnivanje Crne Gore na duhu bogoubistva i bratoubistva. Čak se ni bezbožnici poslije Drugog svjetskog rata nisu usudili da ovo čine, čime se unižavaju svi koji vjeruju. I vidi se ovih dana da je ogromna većina naroda protiv tog bezakonja. Narod poziva ovu vlast, koja kaže da je narodna, da se ukloni ovaj anticrkveni i antinarodni zakon. Ako posluša narod – potvrdiće da je narodna vlast. Ako insistira na bezakonju – ja kao Mitropolit kažem: Dolje bezakona vlada! Ako je narodna – neka to potvrdi! U suprotnom – neka se skine sa narodne grbače“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Vladika Amfilohije je dodao da se naš glas vjernog naroda Crne Gore čuje na svim stranama svijeta.

„Sva Crkva Božija Istoka i Zapada je protiv ovog bezakonja. Mi smo protiv bezakonja, a ne protiv zakona. Tražimo od vlasti da nas oslobodi tog bezakonja. Kad nam se skine ovaj bogoubilački i bratoubilački zakon s vrata – možemo bratski da se zagrlimo – svi zajedno, bez obzira na vjeru. Bog je jedini naš Gospodar kome služimo“, zaključio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Amfilohije je pozdravio najmlađe učesnike sabranja s porukom vlastodršcima da poslušaju djecu koja učestvuju na Litijama svih ovih dana, ako već neće odrasle.

Ranije danas, sa kotorskog kružnog toka krenulo je prema Tivtu tri hiljade ljudi, koji su noćas učestvovali u molebanu i Litiji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com