CKM uputila Markoviću inicijativu: Auto-put da nosi NAZIV 21. maj - Volim Podgoricu

CKM uputila Markoviću inicijativu: Auto-put da nosi NAZIV 21. maj

Crnogorska kulturna mreža je uputila inicijativu premijeru Dušku Markoviću da auto-put Bar-Boljare nosi naziv 21. maj po, kako ističu, najznačajnijem datumu novije crnogorske istorije.

“Auto-put prema Srbiji je najznačajniji projekat koji se realizuje u našoj drzavi od obnove nezavisnosti 2006. godine, a 21. maj je važan datum za dvije države koje povezuje, jer su one tog dana obnovile svoju nezavisnost, pa samim tim simbolički bi bilo lijepo da on nosi ime ovog važnog datuma”, ocjenjuju u CKM.

Sigurni su da bi građanima Srbije bilo zadovoljstvo da se, kada putuju kroz našu državu, voze putem čiji naziv je određen po danu u kom je njihova država postala nezaisna.

“Vjerujemo da će lično Markoviću biti zadovoljstvo da, kada bude putovao u svoj rodni Mojkovac, putuje putem koji nosi ime 21. maj, kao i ostalim političarima iz sjevernog dijela Crne Gore”, navode u CKM.

Dodaju da, nažalost, do sada ideje koje su se odnosile na jačanje 21. maja, a koje su upućivali Vladi, nijesu nailazile na odobravanje.

“Podsjećamo da smo u više navrata Vladi upućivali inicijativu da Aerodrom Podgorica promijeni ime u Aerodrom 21. maj, nažalost do sada ona nije prihvaćena, niti razmatrana. Sa zadovoljstvom želimo da istaknemo da je Podgorica na našu inicijativu dobila bulevar koji nosi ime ovog važnog datuma, a nadamo se da će Pljevlja, Bijelo Polje i Petnjica u narednom periodu uvažiti naše inicijative da ulice u njihovim gradovima nose ime ovog velikog datuma za Crnu Goru”, kažu u CKM.

Prema njihovim riječima, najnovija dešavanja koja su izazvana usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti su pokazala koliko je važno jačanje tekovina 21. maja i svega onoga što iz njih proizilazi.

“U narednom periodu nam predstoji velika borba da temelje Crne Gore učinimo vječnim i da oni više nikad ne zavise od rezultata parlamentarnih izbora”, poručuju iz Crnogorske kulturne mreže.

Smatraju da će Vlada morati da napravi jasnu strategiju za očuvanje državnog identiteta “pred naletima šovinističkih napada kojima je izložen”.

“Posebno se mora voditi računa o edukaciji mladih, na odnos prema državi i državnim simbolima. Ministarstvo kulture će umjesto što se bavi organizacijom žurki elektronske muzike morati ozbiljno da se pozabavi očuvanjem kulturnog identiteta naše dršave i njegovom zaštitom od otuđenja”, zaključuju u CKM.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com