INCIDENT U DELTI: Komisija odlučila da li je tužilac prekršio etički kodeks - Volim Podgoricu

INCIDENT U DELTI: Komisija odlučila da li je tužilac prekršio etički kodeks

Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca okončala je postupak i donijela mišljenje o tome je li viši državni tužilac u Podgorici Miloš Šoškić, prekršio Etički kodeks jer je prisutvovao, a nije reagovao, tokom incidenta u tržnom centru “Delta” kada je napadnut novinar “Dana” Vladimir Otašević.

Mišljenje Komisije za Etički kodeks biće dostavljeno Tužilačkom savjetu, koji će na nekoj od narednih sjednica odlučiti da li će prihvatiti stav kolega o ponašanju tužioca Šoškića, tokom tog incidenta.

Vrhovni državni tužilac u v.d. stanju Ivica Stanković zatražio je 4. decembra od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesne Jovićević da utvrdi sve činjenice povodom događaja u tržnom centru Delta, kojem je prisustvovao i tužilac Šoškić.

Stanković je tada i od Komisije za Etički kodeks državnih tužilaca zatražio mišljenje o tome da li je ponašanje državnog tužioca Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom državnih tužilaca.

“Materijal sa mišljenjem Komisije za Etički kodeks još nije stigao do Tužilačkog savjeta”, rečeno je “Vijestima” u Tužilaštvu.

Incident u “Delti” dogodio se 3. decembra kada je novinar “Dana” Vladimir Otašević pokušao da fotografiše biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, koji je bio u društvu tužioca Šoškića, sa kojim je dugogodišnji prijatelj.

Tada je na novinara nasrnuo službenik MUP-a Mladen Mijatović, za kojeg je Otašević tvrdio da je Bećirovićev tjelohranitelj, a nije mu pomoglo ni to što se predstavio da je novinar.

Otašević je tvrdio da ni tužilac Šoškić nije reagovao, niti pokušao da ga zaštiti od Mijatovića, koji mu se unosio u lice, povišenim tonom vrijeđao, ali i uhvatio rukom za vrat.
Tužilac Šoškić je tokom saslušanja u ODT-u rekao da je prijatelj sa Bećirovićem i kazao da je novinar “Dana”, navodno, njima ugrozio sigurnost tokom fotografisanja. On je priznao da nije reagovao tokom incidenta, tvrdeći da nije bilo ni svađe ni fizičkog sukoba, što su snimci sa kamera iz tržnog centra, ipak, demantovali.

Šoškić je priznao da je čuo da se Mijatović novinaru obraćao povišenim tonom…

Načela Etičkog kodeksa državnih tužilaca se odnose na dužnosti u vezi sa načinom obavljanja tužilačkog posla, ali i na njihovo ponašanje na dužnosti, ali i u slobodno vrijeme.

Jedno od načela je da se tužioci prilikom obavljanja svog posla kao i u privatnom životu – brinu o zaštiti i učvršćivanju ugleda, kako ličnog, tako i ugleda tužilačke organizacije.

Urednik “Dana” Nikola Marković je nedavno kazao da VDT u v.d. stanju ako želi da sačuva kredibilitet mora da reaguje i kazni tužioca Šoškića, jer je mirno gledao napad na novinara lista.

On je u intervjuu “Vijestima” rekao da je ogorčen činjenicom da tužilac Šoškić nije odmah suspendovan.

“I pored toga što ga je Stanković prijavio Etičkom kodeksu i zvao na razgovor, Šoškić se već sjutradan ponovo našao u društvu Bećirovića”, kazao je Marković u intervjuu “Vijestima”.

Novinar Otašević je u početnoj fazi istrage saslušan kao svjedok, ali je tužilaštvo nakon detaljnog pregleda nekoliko snimaka iz tržnog centra utvrdilo da je, ipak, došlo do fizičkog kontakta Mijatovića na novinara lista, na osnovu čega je utvrđeno da je službenik MUP-a počinio krivično djelo.

Otašević je nakon toga pozvan u ODT Podgorica gdje je dao izjavu u svojstvu oštećenog, a Mijatović u svojstvu osumnjičenog za ugrožavanje sigurnosti, gdje je priznao da udario novinara “Dana”.

Poslije 15 dana ODT u Podgorici je odbacilo krivičnu prijavu protiv Mijatovića, zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, jer su tvrdili da nije bilo bitnih elemenata bića tog krivičnog djela.

“Vijestima” još nije odgovoreno da li je ODT utvrdilo eventualno postojanje prekršaja u radnjama Mijatovića, tokom napada na Otaševića.

Službenik MUP-a je negirao da radi kao obezbjeđenje Bećirovića, a MUP je pokrenuo disciplinski postupak protiv njega.

ODT vijeća ima li prekršaja
Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici još nije odlučilo da li će prekršajno da goni službenika MUP-a Mladen Mijatovića, zbog napada na Otaševića.

Predsjednica Suda za prekršaje Nada Bjeković odgovorila je “Vijestima” da do 16. januara u tom sudu nije pokrenut zahtjev za vođenje prekršajnog postupka protiv službenika MUP-a, zbog fizičkog napada na novinara u tržnom centru “Delta”.

“Provjerom službene evidencije, koja se vodi kod Suda za prekršaje u Podgorici, obavještavam Vas da zaključno sa 16.01.2020. nije pokrenut zahtjev za vođenje prekršajnog postupka protiv službenika MUP-a Mladena Mijatovića, povodom fizickog napada na novinara ‘Dana’ Vladimira Otasevića”, piše u odgovoru Suda za prekršaje u Podgorici.

“Vijestima” je u ODT nezvanično rečeno da još teče zakonski rok za donošenje odluke da li će se pokrenuti prekršajni postupak protiv Mijatovića ili će se odustati od gonjenja po službenoj dužnosti.

ODT u Podgorici je 20. decembra donijelo odluku da obustavi vođenje krivičnog postupka protiv Mijatovića, za krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti, ali su saopštili da će odlučiti da li ima elemenata za prekršajni postupak, koji se vodi po službenoj dužnosti.

Vijesti

3 komentara

  1. This is my very first time i go to here. I discovered a great number of entertaining stuff in your blog site, particularly its discussion. From your tons of feedback in your articles, I guess I am not the only one possessing each of the satisfaction here! Preserve up the great operate.

  2. After examine just a few of the blog posts on your website now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and will likely be checking back soon. Pls try my web site as effectively and let me know what you think.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com