ZA SAD BEZ POSLJEDICA: Nije povećan broj pacijenata zbog zagađenja vazduha - Volim Podgoricu

ZA SAD BEZ POSLJEDICA: Nije povećan broj pacijenata zbog zagađenja vazduha

U crnogorskim zdravstvenim ustanovama nije zabilježen povećan broj pacijenata sa tegobama izazvanim zagađenjem vazduha u Crnoj Gori, kazala je pulmolog Jelena Bojović.

Bojović je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore RTCG saopštila kako se u ovom dijelu godine uvijek očekuje veći broj pacijenata, jer je u pitanju period učestalih respiratornih infekcija.

“Kad su u pitanju odrasli, broj pacijenata za ovo doba je uobičajen. Nijesmo detektovali veći broj pacijenata u našim ambulantama, a takva situacija je i u Urgentnom centru, gdje je najveći obim posla”, kazala je.

Zagađenje vazduha je, kako je rekla, zvanično potvrđeno, a u pitanju je pojava koja se povremeno javlja i ima štetne efekte po zdravlje, koji se mogu odraziti kratkoročno i dugoročno.

“Zavisno od toga koliki je godišnji broj ovakvih dana ili više godina mogu se desiti odgovarajuće ozbiljnije posljedice po zdravlje, kao što su, u kratkoročnom periodu, astma kod djece, dakle veći broj napada astme se očekuje zbog zagađenosti vazduha, veći broj hronične opstruktivne bolesti pluća, povećana iritacija kod hroničara”, kazala je ona.

Ističe da su u posebnom riziku trudnice, djeca, kao i druge grupe, poput starijih ljudi, pacijenata sa srčanim bolestima, a trebalo bi da se pripaze i neurološki pacijenti.

Kad su u pitanju preventivne mjere, Bojovićeva savjetuje izbjegavanje izlazaka u ranim jutarnjim satima, u vrijeme saobraćajnog špica.

“Piti dosta tečnosti, voća, povrća, učestalo pranje ruku, provjetravanje prostorija u doba dana kad je manja zagađenost, a izbjegavati i bavljenje sporta na otvorenom”, kazala je ona.

Napominje da maske koje se mogu kupiti u apotekama nijesu potpuno sigurna zaštita, te bi trebalo, navodi ona, koristiti vunene šalove koji zbog sastava materijala imaju funkciju filtera.

Podsjećamo, ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da Vlada Crne Gore preduzima adekvatne i na vrijeme određene mjere po pitanju zagađenja vazduha.

Dodao je da su mjere upućene predstavnicima opština gdje je taj problem najviše izražen i da će one doprinijeti poboljšanju situacije.

Juče su se oglasili i iz Ministarstva održivog razvoja i turizma MORT, navodeći da će nadležne institucije pojačati svakodnevno informisanje građana o prognozama stanja kvaliteta vazduha u zavisnosti od meteoroloških uslova, koje će sadržati i preporuke građanima, naročito vulnerabilnim grupama.

Portal RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com