DANAS JE KRSTOVDAN – Dan novog početka, radosti i zahvalnosti - Volim Podgoricu

DANAS JE KRSTOVDAN – Dan novog početka, radosti i zahvalnosti

Postoje mnogi običaji koji se poštuju za Krstovdan, ali ono što je obavezno je da se pomolite Bogu i da dan provedete u postu

Veliki hrišćanski praznik Krstovdan kojeg obilježavamo 18. januara. Zimski Krstovdan spada u nepokretne praznike i slavi se dan prije Bogojavljenja.

Ljudi ovaj veliki praznik slave i poštuju kao drugu slavu. Taj dan će vjernici da odu u crkvu, zapale svijeću, prekrste se i očitaju “Oče naš”. Post je obavezan i rigorozan. Ko može, taj dan posti samo na hlebu i vodi!

U pravoslavnim hramovima na Krstovdan se osvećuje voda, ali i na Bogojavljenje. Krstovdanska sveta voda pije se sa poštovanjem i sa molitvom. Daje se djeci sa vjerom da liječi i štiti.

Majke će na ovaj dan, sa molitvom u srcu, djeci da naprave znak krsta na čelu od osvećenog ulja, a krstovdansku vodu će čuvati i djecu umivati tokom cijele godine – po potrebi.

Krstovdan je da kad treba da se opustite i pripremite za Bogojavljenje. Vrijeme je da prestanete da obraćate pažnju na trivijalne misli i govorkanja.Otac Tadej je to lepo rekao:

“Treba da se opustiš. Ne uzimaj previše na sebe brige ovog svijeta, već čuvaj svoj mir i živi sa Bogom. Neka ide kako ide.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com