Home / NOVOSTI / Društvo / Globalni forum za hranu i poljoprivredu u Berlinu: Trgovina može doprinijeti dostupnosti hrane za sve

Globalni forum za hranu i poljoprivredu u Berlinu: Trgovina može doprinijeti dostupnosti hrane za sve

 

Visoki predstavnici vlada oko 80 zemalja svijeta, za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja, danas su u Berlinu razmatrali kako trgovina hranom i uslugama u poljoprivredi može doprinijeti postizanju sigurnosti hrane za rastuću svjetsku populaciju, poboljšanju kvaliteta ishrane i zdravlja ljudi, povećanju prihoda poljoprivrednika i podsticanju održivijeg sistema ishrane u cilju očuvanja planete.

Samit ministara održava se u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA). Forum se održava tokom „Zelene nedjelje“ u Berlinu – najvećeg svjetskog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture. Na događajima i sastancima na visokom nivou učestvuje delegacija Crne Gore u kojoj su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić, generalni direktori direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Radana Damjanović i Darko Konjević, kao i direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

 

Ovogodišnji, dvanaesti po redu, Globalni forum i samit ministara fokusiraće se na temu „Hrana za sve! Trgovina za sigurnu, raznovrsnu i održivu ishranu“.

Ističući da broj stanovnika u svijetu brzo raste i da se očekuje da će do 2050. dostići blizu 10 milijardi ljudi, kreatori politika na svjetskom nivou izrazili su zabrinutost da će, uz ograničene prirodne resurse, sve izraženije klimatske promjene dovesti do gubitka prinosa i pada proizvodnje u mnogim djelovima svijeta, uticati i na prihode poljoprivrednika.

U suočavanju sa ovim izazovima i potrebom da se proizvede dovoljna količina pristupačne hrane visokog kvaliteta, a na održiv način, učesnici samita su i ove godine usvojili zajednički kominike. Ovim dokumentom su se obavezali da će zajedno raditi na promociji uloge trgovine u obezbjeđivanju održive poljoprivrede za globalnu sigurnost hrane, unaprijeđen kvalitet ishrane i razvoj.

To namjeravaju, kako su naveli, da postignu podsticanjem trgovine poljoprivrednim proizvodima na način da se postigne veća sigurnost u snabdijevanju hranom, podsticanjem investicija u najsiromašnijim regionima svijeta, zatim pružanjem podrške poljoprivrednicima, posebno u dijelu usvajanja alata za upravljanje rizicima, razvoja infrastrukture, unapređenja obrazovanja i dostupnosti savjetodavnih službi. Najavljena je još jača podrška inovacijama i korišćenju informaciono – komunikacionih tehnologija u sektoru poljoprivrede. Učesnici samita naglasili su da trgovina može da ubrza razvoj preduzetništva u ovoj oblasti i poljoprivredu učini privlačnijom novim generacijama poljoprivrednika.

Posebno je naglašena namjera da se dalje jačaju mala poljoprivredna gazdinstva u zemljama u razvoju, koja predstavljaju najveći izvor hrane, a i dalje se suočavaju sa teškoćama u pristupu tržištu. Osim podsticanja trgovine koja bi malim proizvođačima pospješila poslovanje, podržavaće se još snažnije njihovo udruživanje i kreiranje posebnih programa finansijske podrške.

Iskazali su potrebu razvoja politika koje će podstaći racionalnu upotrebu zemljišta i vode, kao i mjera za smanjenje rasipanja hrane. Potvrđujući doprinos koji je Svjetska trgovinska organizacija dala na jačanju stabilnosti globalne ekonomije, istaknuta je potreba da se jačaju pravila fer trgovine.

Poseban cilj je osigurati trgovinu bezbjednom hranom na globalnom nivou, u čemu je vrlo važno, kako su istakli, poštovanje mjera i standarda svjetskih organizacija koje se bave zaštitom zdravlja ljudi, biljaka i životinja.

Poseban fokus na problemima zbog afričke kuge svinja

U vezi sa trgovinom bezbjednim proizvodima i aktuelnim izazovima u ovoj oblasti, u okviru GFFA održana je i posebna konferencija na temu „Budućnost globalne proizvodnje svinjetine pod prijetnjom afričke kuge svinja”.

Na konferenciji visokog nivoa, kao predstavnici Crne Gore, učestvovali su državni sekretar Ministarstva Đuro Žugić  i direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković koja je i potpredsjednica regionalne evropske komisije Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Govorilo se o globalnim izazovima vezanim za sigurnost hrane kada je u pitanju proizvodnja svinjskog mesa, imajući u vidu poteškoće u suzbijanju i kontoli ove bolesti, kao i ograničenja u trgovini.

Afrička kuga, iako nije bolest koja se može prenijeti na ljude, već samo na domaće i divlje svinje, predstavlja ogromnu globalnu prijetnju za proizvodnju i sigurnost hrane i već su uočljivi poremećaji na globalnom tržištu usljed nedostatka svinjskog mesa.

Učesnici konferencije zaključili su da je neophodna zajednička koordinacija i saradnja zemalja, uključujući i izradu dugoročne strategije za prevenciju i kontrolu bolesti, uz podršku OIE. U okviru zajedničke strategije, neophodna je razmjena iskustava, najboljih praksi i informacija među zemljama, kao i njihova transparetnost, odgovornost i međusobno povjerenje. Važno je, kako su istakli, da postoji maksimalna podrška sa visokog nivoa za prevenciju i kontrolu bolesti, kao i kontrolu granica.

 

 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com