Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Krstovdan – dan novog početka, radosti i zahvalnosti

Krstovdan – dan novog početka, radosti i zahvalnosti

Osamnaestog dana januara, pravoslavni narod slavi Krstovdan. Običaji nalažu da se ovaj dan strogo posti na vodi kako bismo se pripremili za ispijanje bogojavljenske vodice.Ovaj Krstovdan se proslavlja zbog Svetih Teopemta i Teona, koje je Dioklecijan osudio na smrt tokom progona hrišćana.

Predanje kaže da je Teopemt osuđen na surovu smrt ispijanjem otrova. Međutim, kada je dobio čašu vode sa otrovom koju je trebalo da popije, on je uzeo, prekrstio se i rekao da će ga Bog sačuvati. Vojnici su ostali zapanjeni kada otrov nije djelovao i kada mu se ništa nije dogodilo i posle ispijanja.

Odlazak u crkvu po svetu vodu, paljenje svijeće za zdravlje, te molitva, spadaju u obavezne radnje svakog vjernika na ovaj veliki praznik.

Krstovdan je dan kada se cio svijet moli i poziva na pokajanje, kako bi se očistili od grijehova i bili dostojni Isusa Hrista.

Akatist časnom krstu počinje jednom moćnom rečenicom: Raduj se…

“Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!”

Ova molitva ima za cilj da podsjeti svakog vjernika kako nas beznačajni problemi vuku na dno, a na svijetu ima toliko stvari za radovanje.

Toliko stvari zbog kojih moramo i trebamo da se zahvalimo Bogu! Ono što je stvarno važno (porodica, djeca, zdravlje, zdravi i živi roditelji, prijatelji) često uzimamo olako, a upravo je to ono na čemu trebamo da budemo zahvalni.

Neka zbog svega ovog Krstovdan bude dan ponovnog početka, dan radovanja, dan zahvalnosti… Razmislite dobro šta je to što vas čini istinski srećnim, podignite glavu ka nebu i iskreno se zahvalite Bogu.

Ali najprije, ne zaboravite da se radujete. Radujte se svaki dan, radujte se jer je Krstovdan, jer ste zdravi, jer imate nekoga koga volite i ko vas voli.

Izvor:Stil Kurir

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com