BOGOJAVLJENJE U HERCEG NOVOM: Hiljade ljudi, preko 50 plivača, plivala i Ruskinja Laura (VIDEO/FOTO) - Volim Podgoricu

BOGOJAVLJENJE U HERCEG NOVOM: Hiljade ljudi, preko 50 plivača, plivala i Ruskinja Laura (VIDEO/FOTO)

U plivanju za Bogojavljenskim krstom u Herceg Novom učestvovalo je na plaži Žalo 68 plivača, među kojima ove godine i jedna žena iz Rusije i pravoslavac iz Irana.

Najmlađi učesnik koji je darivan srebrnim medaljnom je Đorđe Vasiljević, rođen 2008. godine. Najstarija i jedina učesnica je Ruskinja Laura Fedorova.

Ove godine su dva pobjednika, Nikola Radonjić, koji ima 18 godina i treći put pliva, a drugi put uzima Časni krst. Drugi pobjednik je Igor Baltić koji ma 16 godina. Obojici je drago što se okupilo puno naroda. Voda jeste bila hladma, ali, kazali su, njihova volja i vjera veća. Darivani su zlatnim medaljonima.

Temperatura mora danas u Herceg Novom je 13 stepeni, temperatura vazduha 9, ali to nije bio preveliki izazov za učenike.

Organizatori svečanosti su crkvena Opština Herceg Novi i VK “Jadran veterani”

Osvećenju mora i plivanju za Bogojavljenskim krstom prethodile su liturgije u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj i u hramu Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, kao i protestne litije za odbranu svetinja do Škvera. Događajima su prisustvovali predsjendik Opštine Herceg Novi, Srevan Katić i potpredsjendik Miloš Konjević.

Inače, ovom svečanošću proslavljaju se tri praznika Bogojavljanje, Krstovdan i Sveti Jovan. Po vjerskom učenju, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga krsti. Poslije krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, vidio je kako se nebo otvara i Duh sveti kao golub silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočovjeka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje i tradicionalno se obilježava plivanjem za Časnim krstom.

U Herceg Novom se već osmu godnu organizuje plivanje za Časnim krstom, koje je nakon 65 godina, na inicijativu hercegnovskih crkvenih zajednica obnovljeno.

Radio Jadran

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com