UKINUTO PLAĆANJE I OBUKA: Sve više Crnogoraca prisustvuje porođaju - Volim Podgoricu

UKINUTO PLAĆANJE I OBUKA: Sve više Crnogoraca prisustvuje porođaju

U Crnoj Gori sve više muškaraca se odlučuje da prisustvuje porođaju žene.

Ginekolog Emira Kalamperović Pelinković ističe da je odlukom Odbora direktora KCCG, od 1. jula 2017. godine, ukinuto plaćanje prisustva porođaju, kao i obuka.

Smatraju da je upravo ova odluka i uticala na povećanje interesovanja partnera koji žele da budu prisutni tokom porođaja.

-Šta više mi bilježimo tendenciju porasta očeva koji žele da prisustvuju porođaju, i mogu vam reći da je to jedno lijepo iskustvo, i da su povratne informacije pozitivne, navodi Kalamperović Pelinković za Novu M.

Prisustvo partnera porođaju u Crnoj Gori omogućena je u maju 2014. Oni rijetki, koji su se za ovih skoro šest godina odlučili na taj korak, kako je kazala Kalamperović Pelinković nijesu se pokajali.

-Iz dosadašnjeg iskustva sa pacijentima, većina muškaraca je zabrinuta, žele da na neki način pomognu i olakšaju svojoj supruzi, ali je vidno prisutan i strah od nepoznatog. Što se same obuke tiče, to bude kratko upoznavanje sa procedurama koje se sprovode u porodilištu, i takođe upoznajemo partnera šta mogu da očekuju od samog porođaja i kakav je kućni red, vezano za same preglede u toku porođaja, tako da budu oni dosta spremni i upoznati sa onim sta ih očekuje, navodi ona.

Kalamperovic Pelinkovic nema dilemu da li je očevima mjesto u porođajnoj sali.

-Mogu reći i da sama žena lakše podnosi porođaj, utiče bolje na sam tok porođaja, interakcija međusobno supruznika, interakcija sa ljekarima, povjerenje bude veće, saradnja na lijepom nivou, tako da ja jesam za to da očevi budu tu, zaključuje.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com