NATO TIM UPOZORIO: Crnoj Gori prijeti opasnost od hibridnog rata, važna posjeta uzburkala Mila - Volim Podgoricu

NATO TIM UPOZORIO: Crnoj Gori prijeti opasnost od hibridnog rata, važna posjeta uzburkala Mila

U Strategiji nacionalne bezbjednosti hibridni rat se pominje kao novi oblik savremenog ratovanja.

Krajem novembra prošle godine u Crnoj Gori je boravio NATO kontrahibridni tim, jer je Crna Gora u Alijansi prepoznata kao zemlja pod velikim hibridnim uticajem, prije svega od Srbije i Rusije, tvrde iz crnogorskog Ministarstva odbrane, pišu podgoričke Vijesti.

Iz tog resora su za ovaj dnevnik naveli da je krajem novembra prošle godine u Crnoj Gori boravio NATO kontrahibridni tim, u kome su bili “eksperti iz zemalja članica NATO-a koji se bave pitanjima strateških komunikacija, očuvanja kritične infrastrukture, pitanjima sajber odbrane…”

List piše da predstavnici vlasti poslednjih meseci ukazuju na ovu problematku i opasnost od hibridnog rata, dok analitičari navode da je to “vrsta eufemizma, odnosno ogoljena propaganda u kojoj nema skrupula da se neko optužujete za sve i svašta”.

“Hibridne prijetnje, kroz sve pojavne oblike i specifične mehanizme meke sile, predstavljaju novi oblik savremenog ratovanja. Složeni mehanizmi hibridnog djelovanja, koje može obuhvatati snažnu propagandu, sajber napade, formiranje parainstitucija, organizacija i medija, a sve češće i mišanje u izborne procese, nameću potrebu izgradnje i unapređenja kapaciteta za suprotstavljanje i jačanje otpornosti na ovaj bezbjednosni izazov”, navodi se.

Na pitanje koje hibridne prijetnje je detektovao NATO kontrahibridni tim i koje mjere se preduzimaju, iz Ministarstva odbrane navode da njihov cilj nije bio da detektuje prijetnje, već da pomognu u jačanju nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje prijetnji i suočavanje sa njima.

“Hibridni uticaj smo i ranije prepoznali, prije svega tokom prethodnih parlamentarnih izbora, tako da Crna Gora već od tada radi na jačanju institucionalnih kapaciteta i uspostavljanju odgovarajućeg legislativnog okvira, pa ćemo u tom pravcu i nastaviti aktivnosti”, navodi se iz Ministarstva odbrane.

Podaci o hibridnim pretnjama tretiraju se kao tajni, pa je skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost o tome raspravljao u decembru iza zatvorenih vrata,pišu Vijesti.

(Vijesti)

2 komentara

  1. Oh my goodness! a wonderful post dude. Appreciate it However My business is experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to enroll in it. Perhaps there is any person finding identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com