Poziva Markovića da se NASILNO obračuna sa “TALIBANIMA SA MOLEBANA”: Sramno pismo crnogorskog novinara

Otvoreno pismo premijeru Duško Markoviću crnogorskog novinara Milorada Pustahije, koje je danas objavio portal Amalitika, pozivajući se na Pobjedu, izazvalo je brojne negativne reakcije građana koji su ga pročitali, a Media centar je dostavio Agenciji za elektronske medije prigovor na sadržaj ovog teksta.

Kako je saopštio je Dragoljub Vuković,  predsjednik skupštine Media centra “prigovor je podnijet zbog kršenja člana 6 Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima kojim je propisana obaveze elektronskih medija da ne smiju podsticati, omogućavati podsticanje ili širiti govor mržnje, kao i zbog kršenja obaveze iz člana 17,  stav 1, istog Pravilnika kojim je propisano: “(1) Programski sadržaji elektronskih medija ne smiju biti usmjereni na kršenje zajamčenih sloboda i prava čovjeka i građanina ili izazivanje nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti ili mržnje“, pojašnjavajući da se u nekoliko navrata u tekstu iznose vrijednosni sudovi o ljudima, u kojima se direktno ili stavljanjem u problematičan kontekst, koristi govor mržnje i podstiče na državno nasilje protiv građana Crne Gore koji koriste svoje pravo da mirno protestuju protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

Kako se objašnjava u saopštenju, “autor teksta građane koji učestvuju na vjerskim skupovima (molebanima) naziva talibanima (“da prevedem za talibane sa molebana”), izjednačavajući ih sa militantnom religioznom organizacijom iz Avganistana, protiv kojih su tamo angažovani i pripadnici Vojske Crne Gore. Sugerišući indirektno premijeru da silom spriječi građane da koriste svoja Ustavom zagarantovana prava, podsjećajući ga kako je to 1938. uradio režim Kraljevine Jugoslavije (“konjička policija je pendrecima izubijala i rastjerala ‘moleban’ SPC), autor pisma kaže kako u onima protiv kojih zagovara silu ima “neka sadomazo nota koja vjerovatno nastaje od postova i pokore i zbog toga vole grubijane”. U poslednjem paragrafu pisma, autor građane koji koriste svoje ustavno pravo na protest naziva zombijima (“zbog ovih zombija”), upozoravajući da bi oni mogli upropastiti predstojeću turističku sezonu”, saopšteno je iz Media centra.

Pismo Pustahije prenosimo u cjelosti, te ostavljamo građanima da presude da li se radi o govoru mržnje: 

Milorad Pustahija Foto Amalitika

“Poštovani gospodine Markoviću, ne obraćam vam se ovim putem zbog neke moje pretencioznosti, niti medijske bombastičnosti i samoreklamerstva, već kao građanin svome premijeru po pitanju stvari koje su u vašoj nadležnosti i koje su od velike važnosti za društvo i državu.

Pokazali ste da niste politička šmizla i da umijete imati i strpljenja i razumijevanja i demokratskog takta, ali i da umijete pokazati odlučnost, ili, što bi u mom selu rekli – kohones kada situacija to zahtijeva.

Prije prelaska na meritum, u preludijumu ove kolumne citiraću Poslanicu Svetoga Pavla Rimljanima. Ne zato što imam propovjedničkih sklonosti, nego zato da ne biste vrdali i pravdali se vjerskim pravima srbobogougodnika.

Sveti Pavle u Poslanici Rimljanima daje niz savjeta o pokoravanju vlastima i konstatuje da je ,,ljubav punoća zakona“:

1. Svaka duša da se pokorava vlastima koje vladaju, jer nema vlasti da nije od Boga, a vlasti što postoje od Boga su ustanovljene.

2. Zato ko se protivi vlasti, protivi se uredbi Božijoj a koji se protive primiće osudu na sebe.

3. Jer starješine nijesu strah za dobra djela nego za zla. Hoćeš li pak da se ne bojiš vlasti? Čini dobro i imaćeš pohvalu od nje.

4. Jer je sluga Božiji tebi za dobro. Ako li zlo činiš boj se, jer ne nosi mača uzalud, jer je Božiji sluga osvetnik, da izlije gnjev na onoga koji zlo čini.

5. Zato je potrebno pokoravati se ne samo zbog gnjeva, nego i zbog savjesti.

6. Jer zbog toga i poreze plaćate, jer su službenici božiji koji se time stalno bave.

7. Podajte, dakle, svakome što ste dužni: kome porezu – porezu, kome carinu – carinu, kome strah – strah, kome čast – čast.

8. Ne budite nikome ništa dužni osim da ljubite jedan drugoga; jer koji ljubi drugoga ispunio je zakon.

Dakle, ovo nije napisao ni patrijarh Pirinej, ni ministar Pažin, ni Amfy ni Joanikije nego Sveti Pavle. I ima da bude ovako. Ne interesuje me što ima da kaže Džomke ili Gojko Perović ili Marko Bato Carević ili Pipun i Manda i Dačić i Vučić… I, naravno, Džej.

I da se zna: gluposti o kojima ovi pričaju nisu kanoni nego – kanonada etnofiletističkog kleronacionalizma. Srbija je problem naduvala dotle da su se potencijalni turisti počeli bojati; ovog januara na mrežama drastično pao „early booking“, ili, da prevedem za talibane sa molebana, rane rezervacije u turizmu. I ne samo pao, nego i zastao. Čak su i upiti izostali.

Ne znam kako ministarstva o tome ništa ne znaju i ne pričaju, ali ovo vam mogu potvrditi mnogi turistički radnici sa Primorja. Zašto se to događa? Zbog šetača, odnosno srbowalkersa. Velike su šanse da će u slučaju nastavka ovoga cirkusa i predsezona, pa možda i sezona, da propadnu. Jer: izbori u Srbiji su u aprilu i ovo ima da traje, jer cijela svrha ove tarapane u našoj zemlji je dizanje rejtinga Vučiću pred izbore.

Nema nam druge, gospodine premijeru, nego pokažite im Pavlovu poslanicu i njihova prava po našim zakonima i zabranite teferiče. Ne brinite, još će da vas zavole. Ne vjerujete? Ima u njima neka sado mazo nota koja vjerovatno nastaje od postova i pokore i zbog toga vole grubijane.

Davnog 1938. ljeta Gospodnjeg, za regenstva princa Pavla Karađorđevića i Stojadinovićeve vlade, konjička policija je pendrecima izubijala i rastjerala „moleban“ SPC organizovan protiv potpisivanja konkordata sa Vatikanom. Toliko su ih ispremetali da je taj moleban nazvan krvava litija.

E, pedeset godina poslije toga, Amfy ljubi beton na pisti gdje je na surčinski aerodrom nogom kročio onaj dendy prestolonaslednik Karađorđević. Strah je, dakle, prenesen i na Amfy-ja koji nije bio u litiji 1938. god.

Znate vi bolje od mene, gospodine Markoviću, da turizam čini gotovo četvrtinu našeg BNP, a sa komplementarnim uslugama znatno više. Možemo li mi kao društvo i vi kao vlast dopustiti sebi da krahiramo u toj oblasti zbog raspadanja reda i poretka?

Znate da su zbog nemira propadale sezone i u mnogo jačim državama i sistemima od našeg, i da se nije lako povratiti poslije toga. Par loših sezona dovodi do pada zainteresovanosti potencijalnih investitora za ulaganja i porasta zaduženosti zemlje, pada kreditnog rejtinga i recesije. Zato reagujte odmah, zakonito i odlučno.

Najgore bi bilo da propadnemo zbog ovih zombija. I čuš, oni traže restituciju imovine koju im je oduzela socijalistička Jugoslavija, a ne pada im na um restitucija opljačkane imovine CPC i kulturnih spomenika i artefakata. Kao ne važi institut državine iz SFRJ a važi iz Kraljevine Jugoslavije. Svjati Bože, svjati krepki, svjati besmertni!!

loading...
Tagovi

Slične Objave

2 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close