Za socijalna davanja više od šest miliona eura - Volim Podgoricu

Za socijalna davanja više od šest miliona eura

Za socijalna davanja u decembru, nikšićki Centar za socijalni rad, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja, izdvojilo je nešto preko 530 hiljada eura, što bi na godišnjem nivou bilo više od šest miliona.

Prema podacima dostavljenim “Vijestima”, Centar je u decembru za materijalno obezbjeđenje porodice (MOP), koje je koristilo 1.335 porodica, izdvojio nešto preko 122 hiljade eura i vodeći se tim podacima ta cifra će za prošlu godinu biti više od 1,4 miliona eura, što je manje u odnosu na godinu ranije kada je za tu svrhu izdvojeno 1,57 miliona.

Najviše novca u posljednjih pet godina za MOP je izdvojeno 2015. godine, 1,8 miliona, ali su nakon toga revidirani predmeti materijalnog obezbjeđenja shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti “sa ciljem da se ovo pravo dodjeljuje porodicama kojima je to najpotrebnije”, pa je i broj korisnika, kao i iznos sredstava, manji.

U decembru je 52,7 hiljada eura primilo 2.039 djece na ime dječjeg dodatka, dok je za ličnu invalidninu 297 osoba izdvojeno nešto preko 54 hiljade. Kada su lične invalidnine u pitanju, cifra je od 2015. godine, kada je za tu svrhu izdvojeno 285 hiljada, iz godine u godinu rasla, pa je 2016. za to socijalno davanje izdvojeno preko 319 hiljada, godinu kasnije 459 hiljada, a 2018. preko 612 hiljada. Vodeći se podacima iz decembra za prošlu godinu, ta cifra će biti preko 640 hiljada.

Rastao je i iznos sredstava za naknade za njegu i pomoć. Tako je 2015. godine za tu svrhu izdvojeno blizu 940 hiljada, godinu kasnije 1,3 miliona eura, 2017. nešto preko 1,39 miliona, a prije dvije godine 1,474 miliona. Na osnovu podataka za decembar, kada je za 2.238 korisnika izdvojeno preko 150 hiljada, godišnji iznos za to socijalno davanje biće 1,8 miliona.

Tu su i naknade po osnovu rođenja djeteta (391 korisnik), naknade roditelju-staratelju (274), kao i naknade za novorođeno dijete (59). U toku decembra na ime naknada za 246 majki sa troje i više djece, po odluci Ustavnog suda, izdvojeno je 59 hiljada eura.

“U toku prošle godine, pored redovne isplate socijalnih davanja, Centar je preduzimao niz aktivnosti na poboljšanju materijalne situacije lica u stanju socijalne potrebe. Pored jednokratnih novčanih pomoći koje Centar isplaćuje svakomjesečno, u drugoj polovini ove godine vršili smo raspodjelu garderobe za korisnike materijalnog obezbjeđenja, kao i skoro svakodnevnu pomoć u namirnicama”, kazao je Lazar Maltez, rukovodilac Službe za materijalna davanja i pravne poslove u Centru za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik.

Pri kraju ove godine održan je, četvrtu godinu zaredom, Donatorski dan tokom koga je od strane donatora, koji su pomogli u novcu, životnim namirnicama i uređajima, prikupljeno 7.946 eura. Pomenutom akcijom obuhvaćeno je 85 porodica koje su u stanju socijalne potrebe i to višečlane porodice, staračka domaćinstva, samohrani i roditelji sa djecom sa smetnjama u razvoju.
“Preko Crvenog krsta, sa kojim Centar ima dobru saradnju, izvršena je i raspodjela novogodišnjih paketa za djecu lica korisnika materijalnog obezbjeđenja i ostalih lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe”, kazao je Maltez.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com