Martinović: Blizu smo gaženja pravnog poretka od strane Vlade Crne Gore - Volim Podgoricu

Martinović: Blizu smo gaženja pravnog poretka od strane Vlade Crne Gore

Demokratska Crna Gora upozorava Vladu Crne Gore, da je krajnji rok u kojem je dužna da postupi po Odlukama Ustavnog  suda Crne Gore u odnosu na bivše radnike Radoja Dakića 26 januar ove godine, saopšteno je iz te partije.

“Podsjećamo da je navedenim Odlukama Ustavni sud naložio Vladi Crne Gore- Ministarstvu finansija da podnosiocima ustavne žalbe – stečajnim povjeriocima AD Radoje Dakić u stečaju, isplati naknadu u neoporezivom isnosu od po 2000 eura na ime pravičnog zadovoljenja zbog povrede prava iz člana 32 Ustava Crne Gore i člana 6 stav 1 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ( pravo na suđenje u razumnom roku), u roku od 6 mjeseci od dana objavljivanja svake odluke u Službenom listu Crne Gore”, navodi se u saopštenju Vladimira Martinovića, potpredjednika  Demokrata.

Kako objašnjava u saopštenju, “taj šestomjesečni rok u kojem je Vlada dužna da bivšim dakićevcima- podnosiocima ustavne žalbe isplati iznos od po 2000 eura, ponavljamo, ističe 26 januara ove godine”.

“Potrebu da se i mi oglasimo ovakvim upozorenjem Vladi Crne Gore, nalazimo u činjenici da rok za izvršavanje odluka Ustavnog suda istice za nekoliko dana a do ovog trenutka, javnost nije bila u prilici da dobije bilo kakvu informaciju o tome da li su u Vladi i Ministarstvu finansija preduzete neophodne aktivnosti na blagovremenom izvršenu predmetnih odluka Ustvanog suda”, navodi se u saopštenju.

Martinović podsjeća da je  “članom 151 stav 3 Ustava Crne Gore propisano da je odluka Ustavnog suda obavezna i izvršna. Takođe  je, istim članom u njegovom četvrtom stavu, propisano da izrvršenje Odlike Ustavnog suda, kada je to potrebno, obezbjeđuje Vlada. U konkretnom slučaju Vlada je neposredni obveznik izvršenja Odluka Ustavnog suda pa bi bilo više nego skandalozno ako se desi da  ignoriše ovu svoju obavezu”, navodi se u saopštenju Deamokrata.

Kako dodaje u saopštenju “sumnju da je, nažalost, mogući scenario ignorisanja predmetnih Odluka Ustavnog suda od strane Vlade, podstiče činjenica da upravo ta Vlada , gotovo 15 godina ignoriše  da oko 1800 bivsih radnika Radoja Dakića ne mogu da naplate svoje potraživanja koja su im dosuđena pravosnažnih i izvršnim presudama nadležnih sudova u Crnoj Gori”.

“Ako se desi da Vlada Crne Gore ne postupi po Odlukama Ustavnog suda Crne Gore u ostavljenom roku koji istice 26 januara ove godine, to će predstavljati svojevrsni krah pravnog poretka Crne Gore, a sva odgovornost za to biće na Vladi Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju Martinovića.

2 komentara

  1. The post is absolutely fantastic! Lots of great information and inspiration, both of which we all need! Also like to admire the time and effort you put into your site and detailed info you offer! I will bookmark your blog!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com